Освојувачи на олимписки медал во софтбол

Софтболот на Олимписките игри се појавил во програмата на Олимписките игри во Атланта во 1996 година, само во женска конкуренција. Меѓународниот олимписки комитет одлучил да се отстрани софтболот од програмата на Летните олимписки игри во 2012 година, поради големата доминација на американските тимови, во однос на другите држави.

Освојувачите на медали во овој спорт се прикажани во следната табела:

Летни олимписки игри Злато Сребро Бронза
Атланта 1996.  САД Народна Република Кина НР Кина Австралија Австралија
Сиднеј 2000.  САД Flag of Japan.svg Јапонија Австралија Австралија
Атина 2004.  САД Австралија Австралија Flag of Japan.svg Јапонија
Пекинг 2008. Flag of Japan.svg Јапонија  САД Австралија Австралија

Биланс на медалиУреди

Држава Злато Сребро Бронза Вкупно
1.   САД 3 1 - 4
2.   Јапонија 1 1 1 3
3.   Австралија - 1 3 4
4.   НР Кина - 1 - 1
Вкупно (4) 4 4 4 12

Земји учесничкиУреди

Држава 1996. 2000. 2004. 2008. Години
  Австралија 3 3 2 3 4
  Канада 5 8 5 4 4
  НР Кина 2 4 4 5 4
  Кинески Тајпеј 6 - 6 6 3
  Куба - 7 - - 1
  Грција - - 7 - 1
  Јапонија 4 2 3 1 4
  Италија - 5 8 - 2
  Холандија 7 - - 8 2
  Нов Зеланд - 6 - - 1
  Порторико 8 - - - 1
  САД 1 1 1 2 4
  Венецуела - - - 7 1
Вкупно држави 8 8 8 8

ПоврзаноУреди