Орочонски јазиктунгуски јазик што се зборува во НР Кина. Јазикот се зборува во областа Внатрешна Монголија од околу 1.200 припадници на народот Орочони. Има два дијалекта и тоа ганкујски дијалект и хејлунгѓански дијалект. Ганкуискиот е стандардниот орочонски јазик.

Орочонски јазик
Зборуван во: НР Кина 
Регион: Внатрешна Монголија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Тунгуски јазици
  Орочонски јазик 
Писмо: орочонска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=Orh Orh

Поврзано уреди