Ороците (руски: Ороки, орочки: ulta, ulcha) се тунгуски народ кој живее во Русија, поточно во Сахалинската област. Орочкиот јазик припаѓа во групата на јужни тунгуски јазици и истиот не е пишан јазик. Според рускиот попис од 2002 година, во државата имало околу 346 Ороци.

Ороци
Ульта
Uilta People.JPG
Група Ороци
Вкупен број
360 (проц.)
Подрачја со значајно население
Русија Русија, Сахалинска област: 346 (2002)
Јапонија Јапонија, Хокаидо: околу 20 (1989)
Јазици
орочки, руски, јапонски
Вероисповед
шаманизам, православие
Сродни народи
Ајни, тунгуски народи

ЕтимологијаУреди

Името на Ороците потекнува од зборот „оро“ што значи „домашен северен елен“. Исто потекло и значење има и орочкиот збор „улта“.[1] Често, Ороците, Орочите и Удегејците се нарекуваат Орочи.

НаводиУреди

  1. Kolga 2001, стр. 281–284

Користена литератураУреди

Надворешни врскиУреди