Општина Тополчани

Ова е статија која се однесува на Општина Тополчани. За истоименото село, видете Тополчани.
Општина Тополчани
денес дел од Општина Прилеп


Општи податоци
Седиште Тополчани
Површина н.п. км2
Демографија
Население 2.923[1] жит.
Густина н.п. жит./км2
Населени места
Самоуправа
Градоначалник н.п.
Контактни податоци

Општина Тополчани — поранешна општина во Југозападна Македонија, создадена во 1996 година,[2] а престанала да постои согласно законот за територијална поделба од 2004 година на 12 април 2005 година,[2] кога била припоена со Општина Прилеп. Локалното и поширокото население не било задоволно од ова припојување. Центар на општината било селото Тополчани.

Демографија уреди

Според пописот од 2002 година општина Тополчани имала 2.923 жители,[1] а според пописот од 2021 општината би имала 2.489 жители:

2002 2021
НАРОД број % број %
ВКУПНО 2.923 100 2.489 100
Македонци 2.056 70.34 1.296 52.07
Турци 791 27.06 976 39.21
Бошњаци 69 2.36 103 4.14
останати 7 0.24 16 0.64
лица без податоци / / 98 3.94

Населени места уреди

Во Општина Тополчани спаѓале следниве села: Тројкрсти, Загорани, Веселчани, Чепигово, Шелеверци, Алинци, Ерековци, Канатларци, Клепач, Марул, Бонче, Подмол, Лопатица и Тополчани.

ВКУПНО Македонци Албанци Турци Роми Власи Срби Бошњаци Други Лица за кои податоците се преземени од административни извори
Општина Тополчани 2.489 1.296 9 976 - - 2 103 5 98
Алинци 171 161 1 - - - - - - 9
Бонче 22 18 1 - - - - - - 3
Веселчани 36 34 - - - - - - - 2
Ерековци 217 197 - 3 - - 1 1 3 12
Загорани 102 100 - - - - - - - 2
Канатларци 1.202 79 2 973 - - - 102 - 46
Клепач 91 88 1 - - - - - - 2
Лопатица 19 18 1 - - - - - - -
Марул 15 14 - - - - - - - 1
Подмол 110 104 1 - - - - - - 5
Тополчани 310 297 2 - - - - - 1 10
Тројкрсти 39 36 - - - - 1 - - 2
Чепигово 149 144 - - - - - - 1 4
Шелеверци 6 6 - - - - - - - -

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 „Попис на Македонија“ (PDF). Завод за статистика на Македонија. 2002. Посетено на 30 март 2013.
  2. 2,0 2,1 „Закон за територијалната поделба на Република Македонија и определување на подрачјата на едниниците на локалната самоуправа, "Сл. Весник на Република Македонија" бр. 49/96 од 14.09.1996 година“.

Поврзано уреди