Општина Кукуречани

Општина Кукуречани
денес дел од Општина Битола


Општи податоци
Седиште Кукуречани
Површина н.п. км2
Демографија
Население 2.859[1] жит.
Густина н.п. жит./км2
Населени места
Самоуправа
Градоначалник н.п.
Контактни податоци

Општина Кукуречани — поранешна општина во Југозападна Македонија, создадена во 1996 година,[2] а престанала да постои согласно Законот за територијална поделба од 2004 година на 12 април 2005 година, кога била припоена со Општина Битола. Локалното и поширокото население не било задоволно од ова припојување. Центар на општината било селото Кукуречани.[2]

Населени места

уреди

Во Општина Кукуречани спаѓале следниве села: Црновец, Лопатица, Габалавци, Лисолај, Црнобуки, Облаково, Секирани, Драгожани, Драгарино, Ново Змирново, Старо Змирново и Древеник и Кукуречани.

Демографија

уреди

Според пописот од 2002 година општината имала 2.511 жители, од кои:[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, 2002 - Книга X
  2. 2,0 2,1 „Закон за територијалната поделба на Република Македонија и определување на подрачјата на единиците на локалната самоуправа, "Сл. Весник на Република Македонија" бр. 49/96 од 14.09.1996 година“.

Поврзано

уреди