Оливија Ловиса Нордгрен

Оливија Ловиса Нордгрен моминско Ларсдотер (27 февруари 1880 - 7 јуни 1969 година) била шведска политичарка од социјалдемократите . Таа е позната како една од клучните фигури на социјалдемократската борба против сиромаштијата во Шведска во 1930-тите. [1]

Оливија Ловиса Нордгрен
Роден27 февруари 1880 Edit this on Wikidata
Gislöv Edit this on Wikidata
Починал7 јуни 1969 Edit this on Wikidata (aged 89)
Trelleborg Parish Edit this on Wikidata
ПочивалиштеQ50888327 Edit this on Wikidata
ЗанимањеПолитичар, typographer edit this on wikidata

ЖивотУреди

Оливија Нордгрен е родена во Гислов во Скане од фармерот Ларс Јонсон и Ингрид Олсдотер Халберг. Помеѓу 1894 и 1911 година работела во весникот Трелеборгс Алеханда во Трелеборг, прво како чирак типограф, а потоа како типограф. Во 1908 година, таа се омажила за Сет Нордгрен, уредник на локалниот социјалдемократски весник Arbetet . Имала четири деца.

Политичка кариераУреди

Нордгрен станала член на Шведската социјалдемократска партија во 1909 година. Била член на одборот на Синдикатот на типографите во Трелеборг 1908–1922 година, претседателка на социјалдемократскиот женски клуб Трелеборг, член на партискиот одбор на Шведската социјалдемократска партија во 1924–1952 година, член на градскиот совет на Трелеборг во Трелеборг. 1915–1934, и пратеник на Долната комора на Риксдагот во 1925–1952 година. [2]

Нордгрен била избрана во Градскиот совет на Трелеборг во 1915 година, што било возможно бидејќи жените, иако биле лишени од националното право на глас, имале локално право на глас и биле подобни во општинските совети во 1910 година. Таа неуспешно се кандидирала за пратеник на општите избори во Шведска во 1921 година, првите избори по националното право на глас на жените, но тоа го направила неволно, бидејќи нејзината најмлада ќерка била сè уште многу млада. Вториот пат кога учествувала на избори, во 1925 година, победила.

Како пратеник, Нордгрен цврсто го бранела правото на работа на мажената жена. Ова било прашање за кое често се дебатирало во парламентот за време на депресијата, кога од мажените жени се очекувало да бидат поддржани од нивните сопрузи и да им ја препуштат работата на мажите со семејство да ги издржуваат и на немажените жени кои немаа маж да ги издржува. Нордгрен цврсто и успешно го одбила секој предлог за ограничување на правото на жената на работа во зависност од тоа дали е мажена или не. [3]

Настрана од ова прашање, Оливија Нордгрен не се сметала за застапник на жените и не се фокусирала на правата на жените, туку на социјалната заштита, прашање по кое станалаа позната. [4] Назначена е во бројни парламентарни и владини комисии за социјални прашања. Меѓу нив биле Комитетот за пензиско осигурување од 1928 година, Комитетот за домашни слугинки од 1932 и 1935 година. Таа се занимавала со повеќе прашања во однос на здравствената заштита, условите за живот на старите лица, состојбата на домашните слугинки. Таа била член на одборот на Комисијата за храна за време на Втората светска војна . Таа била особено заинтересирана за прашањето за пензиските фондови и пензиите и учествувала во повеќе комисии за обезбедување поповолна и побезбедна состојба за старите лица, за обезбедување поеднаков третман на жените во пензионерското прашање и на децата. [5] Таа била една од главните фигури зад јавната пензија на вдовица. [6]

Додека работела со овие прашања, таа придонела и за подигање на свеста за условите за живеење во Шведска со учество во јавна дебата и објавување на истрагите што ги направила.

Оливија Нордгрен имала добри работни односи со Пер Албин Хансон, кој еднаш изјавил дека ако некогаш назначи жена на позицијата министер во кабинетот, „тогаш тоа ќе биде Оливија“. [7] На крајот, сепак, таа никогаш не била назначена во кабинетот.

ПризнанијаУреди

Во 1945 година, ѝ бил доделен Illis Quorum како признание за нејзината работа за намалување на сиромаштијата.

НаводиУреди

  1. Stig Hadenius, Torbjörn Nilsson & Gunnar Åselius (1996). Sveriges historia. Borås: Bonnier Albs. ISBN 91-34-51857-6
  2. Olivia Lovisa Nordgren, www.skbl.se/sv/artikel/OliviaNordgren, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christina Carlsson Wetterberg), hämtad 2020-07-21.
  3. Olivia Lovisa Nordgren, www.skbl.se/sv/artikel/OliviaNordgren, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christina Carlsson Wetterberg), hämtad 2020-07-21.
  4. Olivia Lovisa Nordgren, www.skbl.se/sv/artikel/OliviaNordgren, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christina Carlsson Wetterberg), hämtad 2020-07-21.
  5. Olivia Lovisa Nordgren, www.skbl.se/sv/artikel/OliviaNordgren, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christina Carlsson Wetterberg), hämtad 2020-07-21.
  6. Olivia Lovisa Nordgren, www.skbl.se/sv/artikel/OliviaNordgren, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christina Carlsson Wetterberg), hämtad 2020-07-21.
  7. Stig Hadenius, Torbjörn Nilsson & Gunnar Åselius (1996). Sveriges historia. Borås: Bonnier Albs. ISBN 91-34-51857-6

Дополнително читањеУреди

  • Olivia Nordgren at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon