Израел е поделен на 6 окрузи (хеб. מחוזות, „мехозот“, едн. „махоз“) со 15 подокрузи (נפות, „нафот“, едн. „нафа“). Секој подокруг потоа се дели на природни региони (вкупно 50).

Карта на окрузите во Израел:
1. Северен, 2. Хаифски, 3. Централен, 4. Телавивски, 5. Ерусалимски.
Спорни подрачја: А. Голанска Висорамнина, Б. Јудеја и Самарија, В. Појас Газа.

Податоците во статијава се преземени од Централната служба за статистика на Израел, и затоа ги опфаќаат сите места под израелска цивилна власт, вклучувајќи ги теритоториите окупирани од Израел. Таков пример е подокругот Голан и неговите четири природни региони кои не се признаени од Обединетите Нации и меѓународната заедница како израелски територии. Наведеното население на Ерусалимскиот округ ги вклучува и жителите на Источен Ерусалим, чие припојување кон Израел исто така нема меѓународна поддршка. Единствено невбројани остануваат жителите на округот Јудеја и Самарија, бидејќи Израел не ја наметнува својата цивилна власт во тој дел од Западниот Брег.

Население: 907.300
Административен центар: Ерусалим[1]
Население: 1.241.900
Административен центар: Назарет
Подокрузи:
 • Сафед (100.500)
 • Кинарет (100.300)
 • Изрел (444.400)
 • Ако (555.300)
 • Голан[2] (41.400 - половина сириски, половина израелски доселеници).[3]
Население: 880.700
Административен центар: Хаифа
Подокрузи:
 • Хаифа (529.300)
 • Хадера (351.400)
Население: 1.770.000
Административен центар: Рамла
Подокрузи:
Население: 1.227.900
Административен центар: Тел Авив
Население: 1.201.200
Административен центар: Бершеба
Подокрузи:
 • Ашкелон (456.000)
 • Бершеба (565.300)
Население: 327.750 израелски доселеници
Административен центар: Ариел

Овој округ претставува географска класификација за израелските населби на Западниот Брег освен Источен Ерусалим и поранешната „ничија земја“ на израелско-јорданската граница близу Латрун. Подрачјето потпаднало под израелска власт по Шестдневната војна (1967) но сè уште не е приклучено кон Израел поради долгите преговори за неговиот статус. Многу Израелци го сметаат за дел од т.н. „Израелска Земја“, но не е признаено како такво од ООН и ниедна странска земја.

Наводи

уреди
 1. Округот опфаќа територии добиени со Шестдневната војна од 1967 г. и припоени кон Израел со Законот за Ерусалим.
 2. Окупиран за време на Шестдневната војна во 1967 г. и припоен кон Израел со Законот за Голанската Висорамнина. Нема меѓународно признание.
 3. „Региони и територии: Голанска Висорамнина“. Би-Би-Си. 10 август 2010. Посетено на 18 јануари 2011. (англиски)

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди