Окрузи во Албанија

Окрузите во Албанија се поранешна второстепена административна поделба на земјата, еден степен под областите. Во Албанија имало 36 окрузи, кои во 2000 г. се укинати и преуредени според денешните области:

 1. Белград (округ) (Берат)
 2. Булчица (округ) (Булќиза)
 3. Делвина (округ)
 4. Девол (округ)
 5. Дебар (округ)
 6. Драч (округ) (Дурес)
 7. Елбасан (округ) (Коњух)
 8. Фиер (округ)
 9. Ѓирокастро (округ)
 10. Грамеш (округ)
 11. Хас (округ)
 12. Каваја (округ)
 13. Колоња (округ)
 14. Горица (округ) (Корча)
 15. Круја (округ)
 16. Кучово (округ)
 17. Кукуш (округ) (Кукс)
 18. Курбин (округ)
 19. Леска (округ)
 20. Либражд (округ)
 21. Лушње (округ)
 22. Голема Малесија (округ)
 23. Малакастро (округ)
 24. Матија (Мат)
 25. Мирдита (округ)
 26. Пекин (округ)
 27. Премет (округ)
 28. Поградец (округ)
 29. Пука (округ)
 30. Саранда (округ)
 31. Скадар (округ)
 32. Скрапар (округ)
 33. Тепелена (округ)
 34. Тирана (округ) (Трнава)
 35. Тропоја (округ)
 36. Валона (округ)
Окрузите во Албанија.
Окрузите во Албанија.

Поврзано уреди