Оклендов Остров

Оклендов Остров (англиски: Auckland Island) — глевниот остров на ненаселениот архипелаг Оклендски Острови во јужниот Тихи Океан кој му припаѓа на Нов Зеланд. Тој се смета за светско наследство на УНЕСКO[1] заедно со другите Новозеландски Подантарктички Острови и во регионот.

Оклендски Остров, северен крај - од островот Ендерби
Оклендски Остров, Кернлиевото Пристаниште и Адамсовиот Остров
Оклендски Остров, западна страна - поглед кон исток

Островот зафаќа површина околу 510 км2, и има дожина од 42 километри. Забележлива карактеристика на островот се стрмните гребени и кемнливиот терен, која се издига до височина од над 600 метри. Позначајни врвови се Пештерски Врв (Кеверн Пик) (650 м), Рејнал (635 м), Дирвил (630 м), Истон (610 м) и т.н. „Вавилонска Кула“ (550 м).

Новозеландските Подантарктички Острови

Јужниот крај на островот е проширен до ширина од 26 км. На ова место, тесниот канал наречен Карнлиево пристаниште (на некои карти, Адамсови Протоци) го дели главниот остров од помалиот Адамсов Остров. Каналот е остаток од кратер на изгаснат вулкан, имено Адамсовиот Остров како и јужниот дел на главниот остров, кој е остаток од работ на кратерот.

НаводиУреди