Овен Тјудор ( 1400 - 2 февруари 1461) бил англиски војник и член на кралскиот двор во Англија.

Овен Тјудор
Роден(а)околу 1400
Починал(а)2 февруари 1461
SpouseКатерина Валоа
ДецаТомас Тјудор
Едмунд
Џаспер Тјудор
Овен Тјудор
Маргарита Тјудор
Давид Тјудор
ТаткоМередуд Тјудор
МајкаМаргарита
Оружјето на Овен Тудор

Тој служел во дворот на Катерина Валоа, вдовицата на кралот Хенри V, а набргу станал и нејзин љубовник. Се верува дека во 1428 година тие тајно се венчале. Како и да било, тие имале повеќе деца. Едмунд Тјудор станал татко на идниот крал Хенри VII, каде била основана дијастија Тјудор.

Овен бил погубен на 2 февруари 1461 година по поразот на неговата армија.