Нистагмус е состојба на неволно (или волно во некои случаи)[1] движење на очите. Може да се јави од раѓање, но почесто се стекнува во текот на детството или покасно во животот. Во многу случаи може да резултира со намален или лимитиран вид.[2]

Нистагмус
Optokinetic nystagmus.gif
СпецијалностНеврологија Уреди на Википодатоците

Постојат две форми на нистагмус: патолошки и физиолошки, со варијации во секој тип. Нистагмусот може да биде предизвикан од вродено нарушување или недостиг на сон, стекнати или нарушувања на централниот нервен систем, токсичност, лекови, алкохол, или вртежни движења.

НаводиУреди

  1. Zahn JR (July 1978). „Incidence and characteristics of voluntary nystagmus“. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. 41 (7): 617–23. doi:10.1136/jnnp.41.7.617. PMC 493105. PMID 690639.
  2. „General Information about Nystagmus“. American Nystagmus Network. February 21, 2002. Архивирано од изворникот на 2016-03-03. Посетено на 2011-11-09.