Нина Кравиц

Нина Кравиц (руски: Нина Кравиц), (родена на 15 септември 1989 во Иркутск))[се бара извор] — руски диџеј, музички продуцент и пејачка

Нина Кравиц (руски: Нина Кравиц), (родена на 15 септември 1989 во Иркутск))[се бара извор]руски диџеј, музички продуцент и пејачка.[1][2]

Нина Кравиц, 2012 година

КариераУреди

Кравиц работела и се нашла во голем број улоги, кон крајот на 2000-тите години, пред да започне нејзината музичка кариера, вклучувајќи го и фиксирањето на „забите на космонаутите“ - како домаќин на локално радиоемисија и пишувајќи за Фанзин.[1] Таа била прифатена во 2005 година во музичката академија Ред Бул Мјузик Академи (Red Bull Music Academy ) во Сиетл, но не можела да присуствува бидејќи не можела да добие виза. Наместо таму, следната година присуствувала во Мелбурн. До 2008 година таа настапувала редовно во ноќниот клуб Пропаганда во Москва.

Кравиц го издала својот самонасловен деби-албум во февруари 2012 година, преку издавачката куќа Рекидс, и добила мешани позитивни критики.[3][4][5]

Кравиц отворила сопствена дискографска издавачка куќа во 2014 година, наречена Трип (англиски: Trip).[6][7]

Таа го измешала четириесет и осмиот DJ-Kicks микс албум, кој бил објавен во јануари 2015 година.[8][9]

Награди и номинацииУреди

Година Награда Номинација Резултат
2015 DJ Awards «Techno»[10] Номинирана
2018 DJ Mag Top 100 «Best DJ» [11] 97

Личен животУреди

Кравиц е родена и израсната во Иркутск, Сибир, Русија. На 19-годишна возраст започнала да студира стоматологија во Москва, каде подоцна се стекнала и со престој.[1]

Според „Гардијан“, „технообразованието на Кравиц започнало во нејзиниот роден град Иркутск и се развило кон крајот на 90-тите години, кога таа слушала утринска програма на електронска музика на мрежата Европа Плус. Кон крајот на 2000-тите, таа живеела во Москва, каде што работела како стоматолог во болницата за воени ветерани секој ден и каде започнала да одржува клупски настапи во петок навечер“.

Во 2018 година се појавиле гласини кои ги поврзуваат Нина Кравиц и Кристијано Паскоа Де Гувеја, медицинска сестра и музички продуцент. Оваа врска не била потврдена од ниту едната страна.[12]

ДискографијаУреди

АлбумиУреди

  • Нина Кравиц (Рекидс, 2012)
  • Г-дин Џонс (2013)

СингловиУреди

  • Болка во газот (Рекидс, 2009)
  • Недела сум (Рекидс, 2010)
  • Гето Кравиц (Рекидс, 2011)
  • Почувствуј (Патување, 2017 година)

КомпилацииУреди

  • DJ-Kicks (# 48) (2015)

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Muggs, Joe (26 October 2013). „Nina Kraviz: A Life Less Ordinary“. Mixmag. Архивирано од изворникот на 25 March 2012. Посетено на 16 October 2018.
  2. „10 Things You Definitely Didn't Know About Nina Kraviz“. Only Techno (англиски). 2018-03-08. Архивирано од изворникот на 2019-04-01. Посетено на 2019-04-01.
  3. Moore, Ralph (21 February 2012). Nina Kraviz album review“. Mixmag. Архивирано од изворникот на 2014-12-12. Посетено на 13 November 2014.
  4. Opperman, Derek (3 June 2012). Nina Kraviz album review“. XLR8R. Посетено на 13 November 2014.
  5. Miller, Derek (5 March 2012). „Review: Nina Kraviz – Nina Kraviz. Resident Advisor. Архивирано од изворникот на 2012-11-03. Посетено на 13 November 2014.
  6. Schwartzberg, Lauren (16 May 2014). „Nina Kraviz Announces A New Label and Proves It's Been About the Music All Along“. Vice. Архивирано од изворникот на 2014-11-13. Посетено на 13 November 2014.
  7. Caruso, Chris (19 May 2014). „Nina Kraviz Announces трип Label Launch“. DJ Times. Архивирано од изворникот на 2014-11-13. Посетено на 13 November 2014.
  8. Raycheva, Raya (28 October 2014). „Nina Kraviz Steps in For Latest DJ Kicks Mix“. Mixmag. Архивирано од изворникот на 2014-11-13. Посетено на 13 November 2014.
  9. Murray, Robin (28 October 2014). „Nina Kraviz To Steer DJ Kicks Mix“. Clash Magazine. Посетено на 13 November 2014.
  10. „2015 - DJ Awards“. DJ Awards. Посетено на 2017-10-23.
  11. „2015 - DJ Mag Top 100“. DJ Mag. Посетено на 2018-09-12.
  12. Hutchinson, Kate (12 July 2018). „Interview Techno titan Nina Kraviz: 'People were suspicious of a pretty woman making music'. The Guardian. Посетено на 13 July 2018.