Нил Сорски е христијански светец од 16 век.

Нил Сорски
Роден(а) 1443,
Починал(а) 7 мај 1508
Почитуван(а) во православие
Слава 7 мај

Еден од великите отци на руската црква. Основател e на скитскиот монашки живот во Русија. Починал во 1508 година. Моштите му почиваат во Сорскиот манастир. Неговиот Устав на скитски живот претставува духовнo и практичнo делo од прв ред[1].

Православната црква нејзиниот ден го чествува на 7 април.

Наводи

уреди
  1. „Охридски пролог“ стр. 144