Никомах (татко на Аристотел)

Никомах (старогр. Νικόμαχος) (живел ~ 375 п.н.е.), бил татко на Аристотел.

Судата вели дека тој бил лекар, и потекнувал од Никомах, Махаон, кој пак бил син на Асклепиј.[1] Гринхил бележи дека имал и друг син по име Аримнест, и ќерка Аримнеста со неговата жена Фестија, која исто така потекнувала од Асклепиј.

Никомах бил од Стагира, Македонија, каде бил пријател и личен лекар на кралот Аминта II (393-369 п.н.е.).[2]

Синот на Аристотел го носел дедовото име Никомах.

БелешкиУреди

  1. Суда“, ну, 399
  2. William Alexander Greenhill, MD. "Nicomachus." Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. William Smith, уредник. стр. 1194. 1867.