Визалтија (општина)

општина во Егејска Македонија
(Пренасочено од Нигритско)
Општина Визалтија
Δήμος Βισαλτίας
Dimos Visaltias - Central Macedonia.svg
Општина Визалтија на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Сер
Гео. област: Серско Поле
Население: 26 127 (2001)
Седиште: Нигрита
Нас. места: 29
Пошт. бр.: 622 00
Пов. бр.: 23220-2
Портал: dimosvisaltias.gr/

Визалтија (грчки: Δήμος Βισαλτίας, Димос Визалтијас) — општина во Серскиот округ на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Нигрита. Подрачјето на општината приближно се совпаѓа со она што традиционално се смета за Нигритско (Нигридско).

Општината е наречена по некогашната долномакедонска област Визалтија (Бисалтија), согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија. Оваа област ја опфаќала територијата помеѓу реката Струма и Тахинското Езеро на исток и Крестонија на запад.

Населени местаУреди

Општината Визалтија е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на четири стари општини: Визалтија, Нигрита, Тахино (Ахинос) и Черкезќој (Трагилос).

Општинска единица ВизалтијаУреди

 
Поранешната општина Визалтија на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Визалтија со седиште во Димитрич има население од 8 563 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Димитрич
 • село Димитрич (Δημητρίτσι, Димитрици) (1 461 жител)
 • Општински оддел Авдамал
 • село Авдамал (или Авдаман; Σησαμία, Сисамија) (996 жители)
 • Општински оддел Копач
 • село Копач (или Копачи, Копач Маала; Βέργη, Верги) (1 279 жители)
 • Општински оддел Макеш
 • село Макеш (Άμπελοι, Амбели) (945 жители)
 • Општински оддел Махмутли
 • село Махмутли (или Махмуџи, Τριανταφυλλιά, Триандафилија) (963 жители)
 • Општински оддел Мерјан
 • село Мерјан (Λυγαριά, Лигарија) (617 жители)
 • Општински оддел Нигослав
 • село Нигослав (Νικόκλεια, Никоклија) (1 316 жители)
 • Општински оддел Суха Бања
 • село Суха Бања (Αγία Παρασκευή, Агија Параскеви; претходно Ξυλότρος, Ксилотрос) (986 жители)

Општинска единица НигритаУреди

 
Поранешната општина Нигрита на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Нигрита (Δήμος Νιγρίτας) има население од 9783 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Нигрита
 • Општински оддел Бајрактар
 • село Бајрактар (или Бајрактар Маала; Φλάμπουρο, Фламбуро) (829 жители)
 • Општински оддел Лаџа
 • село Лаџа (Θερμά, Терма) (574 жители)
 • Општински оддел Фиток
 • село Фиток (Ανθή, Анти) (625 жители)
 • Општински оддел Черпишта

Општинска единица ТахиноУреди

 
Поранешната општина Тахино на картата на некогашниот округ Сер.
 
Кавак

Според пописот од 2001 г., општината Тахино (Δήμος Αχινού) со седиште во Џинџос (Ситохори) има население од 3008 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Џинџос
 • село Џинџос (Σιτοχώρι, Ситохори) (663 жители)
 • Општински оддел Ежово (466 жители)
 • село Ежово (Δάφνη, Дафни) (386 жители)
 • село Кизили (Ορέσκεια, Орескија) (80 жители)
 • Општински оддел Жервохор
 • село Жервохор (Ζερβοχώρι, Зервохори) (117 жители)
 • Општински оддел Кавак
 • село Кавак (Λευκότοπος, Левкотопос) (273 жители)
 • Општински оддел Патрик
 • село Патрик (Πατρίκι, Патрики) (367 жители)
 • Општински оддел Тахино
 • село Тахино (Αχινός, Ахинос) (731 жител)
 • Општински оддел Хункос (391 жител)
 • село Хункос (или Хумкос; Χουμνικό, Хумнико) (251 жител)
 • село Сајта (Λαγκάδι, Ланкади) (140 жители)

Општинска единица ЧеркезќојУреди

 
Поранешната општина Черкезќој на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Черкезќој (Δήμος Τραγίλου) со седиште во Мунух (Мавроталаса) има население од 4 773 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Мунух
 • село Мунух (Μαυροθάλασσα, Мавроталаса) (1 703 жители)
 • Општински оддел Гајдарохор
 • Општински оддел Ниверо
 • село Ниверо (Ίβηρα, Ивира) (813 жители)
 • Општински оддел Кучос
 • село Кучос (Ευκαρπία, Евкарпија) (727 жители)
 • Општински оддел Омур Беј
 • село Омур Беј (или Умур Беј; Καστανοχώρι, Кастанохори) (153 жители)
 • Општински оддел Стара Бања
 • село Стара Бања (или Палиотрос; Άγιος Δημήτριος, Агиос Димитриос) (394 жители)
 • Општински оддел Черкезќој
 • село Черкезќој (или Черкез Маала; Τράγιλος, Трагилос) (575 жители)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди