== Наслов == Наџи Шабан


Наџи Шабан ( Naci Saban)Уреди

Наџи Шабан (роден во 1953 во Скопје— македонски театарски, филмски и телевизиски глумец.

Биографија :Уреди

Наџи ШАБАН  е роден во Скопје ,1953 г. Средното образование го завршува во училиште за  сообраќаен техничар “Боро Петрушевски” – СкопјеУреди

1969-1970  диплома за завршено средно образованиe.

Високото образование го продолжува во ФДУ- Факултет за Драмски Уметности, Скопје , отсек: Драмски Глумец  -Завршна дипломска работа “Мемоарите на Сара Бернард”

2000год. Се стекнува со титула - Драмски Глумец

Работно искуство:Уреди

1978 година. - АКТЕР во Н.У. ТУРСКИ ТЕАТАР Скопје.

2017- 2018 ја извршува функцијата : Директор на  Н.У. Турски театар Скопје.

2006- 2008 Ген. Директор на Н.У. Турски театар Скопје

Награда за животно дело: Јешерен Кабаре, Призрен Р. Косово.

Професионални театарски ангажмани, проекти:

 • Младен „Бошко Буха“,1978;
 • ⦁ Војник на Хасан-ага („Хасанагиница“, 1979);
 • ⦁ Полицаец, цивил („Рацин“, 1979);
 • ⦁ Танасие Димитриевиќ ”Ужалена фамилија“, 1979;
 • ⦁ „Игра на гатанките“,1979 ;
 • ⦁ Султанот „Аладин и волшебната ламба“, 1980;
 • ⦁ Офицерот „Аргатот Симан“, 1981;
 • ⦁ Банан „Опачко“,1982;
 • ⦁ Бекир, момче „Мемет“, 1982;
 • ⦁ Пејџ  „Веселите жени виндзорски“  1982;
 • ⦁ Рустем Чакалот -Балада за Али од Кешан“, 1982;
 • ⦁ „И борец и победник“, 1982;
 • ⦁ Боксер  „Дамоклов меч“, 1983;
 • ⦁ Дебелко -„Мачорот
 • ⦁ во чизми“, 1983;
 • ⦁ Жената на Фарфур „Слуги“, 1983;
 • ⦁ Кочо(„Папучар“, 1983);
 • ⦁ Гостилничарот („Алиш“, 1984);
 • ⦁ Командантот („Богомилска балада“, 1984);
 • ⦁ Мемет, вујко на Намуз („Мостот на честа“, 1984);
 • ⦁ Првиот човек „Лудата Емина“, 1984 ;
 • ⦁ Заим  „Проклета авлија“, 1985);
 • ⦁ Индијанецот Џо („Том Соер“, 1985);
 • ⦁ Правник(„Чешел“, 1985);
 • ⦁ Тој 1 („Рашела“, 1985);
 • ⦁ Иван Кузмич Шпекин, управник на поштата  „Ревизор“, 1985;
 • ⦁ Виктор („Јерма“, 1986);
 • ⦁ Оскар Донован („Пипа-Ритам“, 1986);
 • ⦁ Поштарот („Малите големи љубови“, 1986);
 • ⦁ Сава Савиќ („Протекција“, 1986);
 • ⦁ Берберот Хасан „Хурмуз и нејзините седум мажи“, 1987;
 • ⦁ Желка „Капетан Џон Пиплфокс“, 1987;
 • ⦁ „Коштана“, 1987;
 • ⦁ Апо „Женички“, 1988;
 • ⦁ Банко „Магбет“, 1988;
 • ⦁ Мансур „Дневник на стравот“, 1988;
 • ⦁ Дебелиот принц, старица
 • ⦁ „Кавкаски круг со креда“, 1989;
 • ⦁ Алберт „Клементовиот
 • ⦁ пад“, 1989;
 • ⦁ Демир „Белото Циганче“,1989;
 • ⦁ Затвореник  „Живко што живее, не живее“, 1990;
 • ⦁ Генерал „Ардел или Маргарита“, 1992;
 • ⦁ Менекеј „Смртта на Питија“, 1992;
 • ⦁ „Зошто“, 1992;
 • ⦁ „Орхан“, 1992;
 • ⦁ Екмељ, Балтаџи „Ве молиме, не допирајте“, 199);
 • ⦁ Директор на филхармонија, Хорацио, Книжар, Камерман  „Шабан спасител на
 • татковината“, 1993;
 • ⦁ Телохранител „Хеликоптер“, 1993;
 • ⦁ Кајгана „Женидба“, 1994;
 • ⦁ Пашата  „Ќелавиот Мехмет“, 1994;
 • ⦁ Телохранител  „Тетовирани души“,199);
 • ⦁ Душко „Надвор од колосек“, 1997;
 • ⦁ Магаре „Луна парк“, 1997;
 • ⦁ Глумецот „Идиот“, 1998;
 • ⦁ Мустафаага „Лудиот Ибрахим“, 1999;
 • ⦁ Наум Бродски („Р.Р.Р.“, 1999;
 • ⦁ Питу „Мемоарите на Сара Бернард“, 1999;
 • ⦁ Попот Милош  „Бунт во домот за старци“, 2001;
 • ⦁ Феудалец  „Весели приказни, 2001;
 • ⦁ Мажот Курназовски  „Министерот и јас“, 2002;
 • ⦁ Трет делегат  „Куќа на граница“, 2002;
 • ⦁ Ефруз „Замижувам за да сработам“, 2003;
 • ⦁ Фазил, доктор  „Аман да не чуе жена ми“,2003;
 • ⦁ „Просидба“, 2003- Таткото
 • ⦁ „Гилгамеш“, 2004;
 • ⦁ „Женички“, 2008;
 • ⦁ „Леонс и Лена“, 2008;
 • ⦁ „Ромео и Јулија“, 2008;
 • ⦁ Мурат бег -Амселфелд – 2008; Битеф фестивал.
 • Три Сестри- Татко- 2019 година.
Професионални филмски ангажмани, проекти:Уреди

БалканКан 2005;

Превртено 2006

трето полувреме 2012

Сенки 2007.

До Балчак 2014,

Балканска Свадба- Турска серија

збогум румелија- Турска серија

Последно лето на балканот- Турска серија

       Награди и признанија :Уреди

продуцент :

⦁ Награда 'Cinecourts'- Синемед- Фестивал на медитерански филм, Монпелие,Франција, 2012

⦁ Најдобар краткометражен филм , Меѓународен фестивал „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

⦁ Најдобар краткометражен филм - Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

⦁ Награда за најдобар краткометражен филм - Меѓународен филмски фестивал „Дрим Фест Синема“, Слатина, Романија, 2012

⦁ Најдобар краткометражен филм во програмата Глобална фикција –

⦁ Меѓународен фестивал на краткометражен и документарен филм АСТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2012

⦁ Награда „Ацо Алексов“ за најдобар македонски автор - Меѓународен фестивал на краткометражен и документарен филм АСТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2012

Трудови и публикации : Наџи Шабан , Досега има реализирано повеќе самостојни и групни  театарски и филмски реализации во областа на  културата  и уметноста  во Македонија и пошироко. Шабан како  продуцент  и  глумец е  автор на уметнички проекти кои бележат  награди и достигнувања во областа на театарот и филмот во областа на  културата и уметноста. Остварува бројни театарски улоги и  награди на  фестивали и учества на театарски  и филмски  конференции и симпозиуми низ цела европа и светот. Своите познавања од областа на театарот и уметноста веќе долги години несебично ги пренесува на новите генерации во Н.У. Турски театар Скопје, каде работи како Глумец а воедно и ја извршувал и  функцијата Директор на Н.У. Турски театар Скопје.