Началник на генералштабот (Обединето Кралство)

Началник на генералштабот (анг. Chief of the General Staff или CGS) е звање на офицерскиот (професионален) преводник на Британската армија почнувајќи од 1964 г. Началникот е член на Комитетот на началници на генералштабовите како и на Армискиот одбор.[1] Пред 1964 г. неговaтa титукла била Началник на империјалниот генералштаб (Chief of the Imperial General Staff).

Знаме на Началникот на генералштабот

Оваа титула се користела и во текот на четиригодишниот период за време на преодот на звањето од Врховен командант на силите во 1904 г. во Началник на империјалниот генералштаб во 1908 г. Во тоа време ова звање го носел генералот сер Невил Лителтон.

Моменталниот началник на генералштабот е генералот Сер Питер Вол. Во 2009 г. на оваа функција ќе го наследи генералот Сер Дејвид Ричардс.

Началник на генералштабот, 1904–1908Уреди

Началник на империјалниот генералштаб, 1909–1964Уреди

Началници на генералштабот од 1964 г.Уреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди