Отвори го главното мени

Националсоцијализам

(Пренасочено од Нацисти)
Националсоцијализам
Кукест крст

националсоцијализам или нацизам (германски: Nationalsozialismus) главно се однесува на тоталитаристичката идеологија и дејствување на Нацистичката партија (Националсоцијалистичка германска работничка партија, германски: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei или NSDAP, НСДАП) на чело со Адолф Хитлер. Исто така се однесува и на политиката на владата на Германија од 1933 до 1945 година, период во германската историја познат како Нацистичка Германија или „Третиот Рајх“.

На 5 јануари, 1919, партијата била основана како Германска работничка партија (DAP) од Антон Дрекслер. Хитлер, како десетар, бил пратен од германската разузнавачка служба да ја разгледа партијата, но поради импресивната говорничка способност за време на една дискусија со членовите, бил поканет да ѝ се приклучи на партијата. Хитлер за некое време се одлучил да ја прифати поканата и влегол во партијата во септември 1919, станувајќи одговорен за пропаганда. Партијата била преименувана во Националсоцијалистичка германска работничка партија на 1 април 1920 година, за разлика од предлогот на Хитлер - Социјал-револуционерна партија. Хитлер станал водач на партијата на 29 јули 1921 година.

Нацизмот не бил прецизна, теоретски поткрепена идеологија, ниту пак масовно движење, туку германска комбинација од разни идеологии и групи, обединети од гнев спрема Версајскиот договор и спрема она што го сметале за Еврејска/комунистичка завера за понижување на Германија на крајот на Првата Светска војна. Така, се состоела од неконкретен збир од гледишта фокусирани кон оние што ги обвинувале за поразот и слабоста на Германија: антипарламентаризам, етнички национализам, расизам, колективизам, антисемитизам, социјална демагогија, опозиција на економскиот и политичкиот либерализам, расистички поглед на завера на финансискиот капитализам и антикомунизам.

Кога нацизмот станал владеачки во Германија, особено по 1933 година, во пракса бил дефиниран како што и да ѝ одговарало на Нацистичката партија, особено на Фирерот, Адолф Хитлер.

Нацизмот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди