Национално собрание (Азербејџан)

Националното собрание на Азербејџан или Мили Меџлис (азерски: Milli Məclis) — законодавната влада во Азербејџан. Дводомното национално собрание има 125 пратеници. Претходно, 100 члена се избирале за петгодишен мандат преку избори, а 25 члена со пропорционална застапеност. Меѓутоа, од последните избори, сите 125 пратеници се избираат преку парламентарни избори. Мили Меџлис бил првиот секуларен републички парламент во муслиманскиот свет[1].

Национално собрание
Мили Меџлис
Милли Мəҹлис
Coat of arms or logo
Вид
ВидЕднократно
Водство
ПретседателОгтај Асадов,
Нова Азербејџанска Партија
од 2 December 2005
Состав
Членови125
Партии     НАП (69)

     ПЃС (2)
     Татковинска (1)

     Независни (53)
Избори
Изборен системFirst-past-the-post
Последни избори1 ноември 2015
Зборно место
Мили Меџлис, Баку, Азербејџан
Мрежно место
www.meclis.gov.az

За прв пат собранието било создадено на 28 мај 1918 година, кога Азербејџан ја објавила својата независност.

НаводиУреди