Национална химна на Републиката

Националната химна на Републиката (италијански: Inno Nazionale della Repubblica) е националната и официјална химна на Сан Марино. Химната била напишана од страна на Федерико Консоло и официјално била усвоена во 1894 година. Санмаринската химна е една од неколкуте национални химни без текст.

Inno Nazionale della Repubblica
макед. Национална химна на Републиката

национална химна на  Сан Марино
ТекстФедерико Консоло
МузикаФедерико Консоло
Усвоена1894

Неофицијален текстУреди

италијански јазик македонски јазик

O antica Repubblica
Onore a te virtuosa
Onore a te (repeat stanza)

Generosa fidente,
Virtuosa.
O, Repubblica

Onore e vivi eterna
Con la vita
E gloria d'Italia

O Repubblica
Onore a te.

О древна Републико
чест кон тебе, доблестна
чест кон тебе (строфата се повторува)

Великодушна чесност,
О доблесна ти.
О републико,

Чест и вечен живот,
со животот
и славата на Италија

О Републико
чест кон тебе.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди