Науката во 1952 година

1952 година во науката опфаќа некои значајни настани.

Години во науката
Поврзани теми од периодот

Годината „Науката во 1952 година“ и технологијата вклучи некои значајни настани, наведени подолу.

Биологија

уреди

Хемија

уреди
  • Советски научниците Л. В. Радушкевич и В. М. Лукјанович објавуваат слики од јаглеродни наноцевки.<ref>{{cite journal|last=Радушкевич|first=Л. В.|година=1952|script-title=ru:О Структуре Углерода, Образующегося При Термическом Разложении Окиси Углерода На Железном Контакте|journal=Журнал Физической Химии|volume=26|страници=8=8– ref>

Компјутерски науки

уреди

Историја на науката

уреди

Математика

уреди
  1. Предлошка:Цитирај списание Поднесено во ноември 1951 година.
  2. „Контролен механизам за формирање на биолошки шаблони Декодиран“. ScienceDaily. Занемарен непознатиот параметар |датум= (help)
  3. „Последната, изгубена работа на Туринг“. Swintons. Архивирано од изворникот на 2003-08-23. Посетено на 28 ноември 2011. ()
  4. Предлошка:Цитирај дневник
  5. { Hershey, A. D.; Chase, Martha. „Независни функции на вирусната белковина и нуклеинската киселина во растот на бактериофагот“. doi:10.1085/jgp.36.1.39. PMC 2147348. PMID 12981234. Занемарен непознатиот параметар |волумен= (help); Занемарен непознатиот параметар |издание= (help); Занемарен непознатиот параметар |дневник= (help); Занемарен непознатиот параметар |година= (help); Занемарен непознатиот параметар |страници= (help); Наводот journal бара |journal= (help)