Насух-паша или Дамат Насух-паша – отомански политичар, голем везир на Отоманското Царство од 5 август 1614 година до 17 октомври 1614 година.[1] По потекло е Албанец од градот Ѓумурџина во Западна Тракија, денес е во северозападна Грција. Оттаму доаѓа неговиот прекар Ѓумулџинели. Бил зет на отоманскиот султан Ахмет I кој го погубил заради своите реформи.

Дамат
Насух
паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
1611–1614
Монарх Ахмед I
Претходник Кујуџу Мурат-паша
Наследник Окуз Мехмед-паша
Лични податоци
Роден(а) Ѓумурџина
Починал(а) 17 октомври 1614
Истанбул, Османлиско Царство
Националност отоманска
Сопружник Хатиџе Султан (ќерка на Ахмед I)
Вероисповед исламска

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971
Политички функции
Претходник
Кујуџу Мурат-паша
Голем везир
5 август 1611 – 17 октомври 1614
Наследник
Окуз Мехмед-паша