Единствена Македонија

политичка партија во Македонија

Единствена Македонијамакедонска десничарска политичка партија. Претседател на партијата е Јанко Бачев.

Единствена Македонија
(ЕМ)
ВодачЈанко Бачев
Генерален секретарИлија Ташев
ГеслоЗа народот, за Македонија
Основана2002
ШтабСкопје
Идеологијанационализам
евроскептицизам
Политичка положбадесница
Боижолта, сина
Собрание
0 / 120
Општини во Македонија
0 / 80
Мрежно место
www.edinstvenamakedonija.mk
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Историја и учество на избориУреди

Партијата за првпат по своето формирање учествувала самостојно на Парламентарните избори во 2002 година каде што освоила 2.230 гласови (0,1 %).[1] На Парламетнарните избори во 2006, 2008 и 2011 НДМ учествувала во коалиции предводени од ВМРО-ДПМНЕ,[2][3][4] додека на Парламентарните избори во 2014 година, по 12 години учество во коалиција, повторно настапила самостојно и освоила околу 1.900 гласови (0,1 %).[5] Партијата не учествувала на Парламетнарните избори во 2016 година поради тоа што Државната изборна комисија ги отфрлила кандидатските листи на партијата.[6] НДМ на ниеден парламентарен изборен циклус нема освоено пратеничко место.

Во јануари 2018 година Централниот комитет на партијата одлучил партијата да се преименува во Единствена Македонија како и промена во политиките околу зачленување на Република Македонија во НАТО и Европската Унија, а доближување до политиките на Русија.[7]

На Парламентарните избори во 2020 година, партијата учествувала во коалиција ,,Никогаш Северна само Македонија" заедно со ФРОДЕМ колицијата освоила 2.604 гласа односно 0.29 % од вкупен број на гласови. колицијата не освојила пратенички мандат.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди