Народна Република Македонија

(Пренасочено од НР Мaкедонијa)

Народна Република Македонијарепублика—претходничка на Социјалистичка Република Македонија, основана на 8 март 1946 од страна на Президиумот на Народното Собрание на Демократска Федерална Македонија со закон со кој дотогашното име Демократска Федерална Македонија се менува во Народна Република Македонија.

Народна Република Македонија
Знаме Грб
ГеслоН.Р. Македонија
ХимнаДенес над Македонија
Главен град
(и најголем)
Скопје
Службен јазик македонски
Уредување еднопартиски систем
федерална единица на Југославија
 •  од Кралство на Србите, Хрватите и Словенците 8 март 1946 
Површина
 •  Вкупна 25,713 км2 

Поважни настаниУреди

Територијално административна поделбаУреди

  • Во 1952 година, со Законот за поделба на Народна Република Македонија на околии, градски општини и општини, биле за прв пат воведени околиите и општините како локални територијални единици. Истата година Народна Република Македонија била поделена на 18 околии, 27 градски општини и 205 општини.
  • Во текот на 1962 година бројот на општините бил намален на 61.
  • Во 1966 година биле укинати околиите.

ЛитератураУреди

  • Гордана Сиљановска-Давкова, Владимир Митков, Локална самоуправа, Скопје, 2000
  • Светомир Шкариќ, Уставно право, Скопје, 2006

НаводиУреди