Мултимедијален изведувач

Мултимедијален изведувач (нефор. „плеер“, од англ. media player) — вид на програм за пуштање на мултимедијални податотеки. Највеќето мултимедијални изведувачи поддржуваат низа формати од аудио и видео податотеки.

MPlayer е пример за повеќеподложен мултимедијален изведувач
Архитектурата на еден мултимедијален изведувач

Mултимедијални изведувачиУреди

Некои мултимедијални изведувачи се задржуваат на аудио или видео, и таквите се познати како преслушувачи и видеопрегледувачи. Овие се обично изработени наменски за дадениот вид на медиум и даваат повеќе функции и можности што се однесуваат на тој медиум.

Microsoft Windows се нуди со веќе инсталираниот изведувач Windows Media Player. Најновиот нивни изведувач е Windows Media Player 12, кој е вграден во Windows 7. Mac OS X се нуди со изведувачот Quicktime кој пушта т.н. „Quicktime“ филмови и iTunes кои можат да содржат најразлични мултимедијални формати. Winamp поддржува iPod (од Apple) и други преносни уреди како Zen (од Creative), но истовремено поддржува преслушување и прегледување на аудио и видео. Linux вградува најразлични мултимедијални изведувачи, меѓу кои Amarok, VLC, MPlayer, Xine и Totem.

Многу мултимедијални изведувачи користат библиотеки. Библиотеката е наменета за лесно организирање или каталогизација на музиката во категории како правец, година, котирање и др. Добри примери за вакви изведувачи се Winamp, Windows Media Player, iTunes, RealPlayer, Amarok и ALLPlayer.

СпоредбаУреди

Постоајт разни мултимедијални изведувачи, наменети за аудиоснимки, видеоснимки или обете. Во однос на лиценцата, ваквите програми можат да бидат слободни или сопственички (заштитени).

Име Аудио Видео Оперативен систем Лиценца
1by1 [1] Архивирано на 9 септември 2013 г.  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
AlbumPlayer [2]  Д  Н Windows сопственички
AIMP [3]  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
Amarok [4]  Д  Н Linux, Windows (бета-верзија[5] Архивирано на 19 април 2010 г.), Mac OS X (бета-верзија[6] Архивирано на 23 јули 2010 г.) ОЈЛ
aTunes [7]  Д  Н Mac OS X, Windows, Linux, Solaris ОЈЛ
AVS Media Player [8]  Д  Д Windows сопственички (бесплатен)
Banshee [9]  Д  Д Linux, Mac OS X MIT
BearShare [10] Архивирано на 10 јуни 2016 г.  Д  Н Windows сопственички
Beep Media Player [11]  Д  Н POSIX ОЈЛ
BS.Player [12]  Д  Д Windows сопственички
cmus [13]  Д  Н POSIX ОЈЛ
Core Media Player [14] Архивирано на 26 јуни 2017 г.  Д  Д Windows сопственички (Shareware)
DSPlayer [15] Архивирано на 4 март 2012 г.  Д  Д Windows ОЈЛ
Emat  Д  Н Windows ОЈЛ
Evil Player [16] Архивирано на 6 февруари 2007 г.  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
Exaile [17]  Д  Н Linux ОЈЛ
FLV-Media Player [18] Архивирано на 1 октомври 2020 г.  Д  Д Windows сопственички (бесплатен)
foobar2000 [19]  Д  Н Windows сопственички (бесплатен))
GOM Player [20]  Д  Д Windows сопственички (бесплатен)
HDngn  Н  Д Windows ОЈЛ
iMesh  Д  Д Mac OS X, Windows сопственички
IrfanView [21]  Д  Д Windows сопственички (бесплатен für Privatnutzer)
IVIVO [22] Архивирано на 1 февруари 2017 г.  Д  Д Linux, Windows, Mac OS X, Palm OS, Symbian OS, Windows Mobile сопственички (бесплатен)
iTunes [23]  Д  Д Mac OS X, Windows сопственички (бесплатен)
J. River Media Jukebox [24]  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
Jajuk [25]  Д  Н Windows, Mac OS X, Linux ОЈЛ
jetAudio [26] Архивирано на 12 август 2010 г.  Д  Д Windows сопственички
Kaffeine [27] Архивирано на 25 мај 2008 г.  Д  Д POSIX ОЈЛ
Kantaris Media Player [28] Архивирано на 13 февруари 2015 г.  Д  Д Windows отворен код (basiert auf VLC)
KMPlayer  Д  Д Windows, Linux (приклучок) сопственички (бесплатен)
LoomTV Player [29]  Д  Д Windows ab XP, Mac OS X сопственички (бесплатен)
MediaMonkey [30]  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
Media Player Classic [31]  Д  Д Windows ОЈЛ
mufin player [32]  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
Music Player Daemon [33]  Д  Н Linux ОЈЛ
MPlayer [34]  Д  Д POSIX, Mac OS X, Windows ОЈЛ
Mpxplay [35]  Д  Н DOS, Windows ОЈЛ
MusikCube [36]  Д  Н Windows ОЈЛ
Napster  Д  Н Windows сопственички
Nero ShowTime [37]  Д  Д Windows сопственички (бесплатен)
Ogle [38] Архивирано на 5 јули 2008 г.  Н  Д POSIX ОЈЛ
PowerDVD [39]  Д  Д Windows сопственички
QuickTime Player [40]  Д  Д Mac OS X, Windows сопственички (бесплатен)
Quintessential Player [41]  Д  Д Windows сопственички (бесплатен)
RealPlayer [42] Архивирано на 22 март 2009 г.  Д  Д Linux, Windows, Mac OS X, Palm OS, Symbian OS, Windows Mobile сопственички (бесплатен)
Rhythmbox [43]  Д  Н POSIX ОЈЛ
Silverjuke [44]  Д  Н Mac OS X, Windows сопственички
SMPlayer [45]  Д  Д Linux, Mac OS X, Windows ОЈЛ
Songbird [46]  Д  Д Linux (неподдржан), Mac OS X, Windows ОЈЛ
Spider Player [47]  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
SysTrayPlay [48]  Д  Н Windows ОЈЛ
Teen Spirit [49] Архивирано на 17 јули 2014 г.  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
Totem [50]  Д  Д POSIX ОЈЛ
Tray Player [51]  Д  Н Windows сопственички
VISh4 media player [52] Архивирано на 15 септември 2017 г.  Д  Д Linux,Windows, сопственички (бесплатен)
VLC media player [53]  Д  Д Linux, Unix, Windows, Mac OS X, BeOS, BSD ОЈЛ
Winamp [54]  Д  Д Windows, AmigaOS (со Amiamp), Mac OS (dort Macamp) сопственички
Windows Media Player [55]  Д  Д Windows, Mac OS X, Windows Mobile сопственички (бесплатен)
WinDVD [56]  Н  Д Windows сопственички
Xbox Media Center [57]  Д  Д Xbox, Windows, Mac OS X, Linux, Apple TV ОЈЛ / ОгЈЛ
Xine [58] Архивирано на 2 септември 2019 г.  Д  Д Linux, FreeBSD, Solaris, IRIX, Mac OS X ОЈЛ
XMMS [59]  Д  Н POSIX ОЈЛ
XMPlay [60]  Д  Н Windows сопственички (бесплатен)
XULPlayer [61]  Д  Д Windows отворен код
Yahoo! Music Jukebox (поран. MusicMatch Jukebox) [62] Архивирано на 19 август 2006 г.  Д  Н Windows сопственички
Zero MusicPlayer [63]  Д  Н Windows сопственички
Zinf [64]  Д  Н Linux, Windows ОЈЛ
Zoom Player [65]  Д  Д Windows сопственички (бесплатен)

Надворешни врскиУреди