Музичка нотација

Музичката нотација е  систем кој се користи за  визуелно претставување на музиката што се свири со инструменти или се пее со човечки глас преку употреба на писмена, печатена или поинаку-произведени симболи.

Рачно напишана музичка нотација од страна на Ј. С. Бах (1685-1750). .

ИсторијаУреди

Древниот Близок ИстокУреди

 
Цртеж на едната страна од таблета на која е впишана химната на Никал[1]

НаводиУреди

  1. Giorgio Buccellati, "Hurrian Music", associate editor and webmaster Federico A. Buccellati Urkesh website (n.p.: IIMAS, 2003).

Надворешни врскиУреди