Мојмија - Блатец (археолошко наоѓалиште)

Macedonian archaeology stub icon.svg
Macedonian archaeology stub icon.svg
Археолошко наоѓалиште
Мојмија
Мојмија is located in Археолошки локалитет во Македонија
Мојмија
Мојмија
(Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)
Основни податоци
Име Мојмија
Место Блатец
Тип

Археомак 2.0 графички знак (тумул).svg тумул Археомак 2.0 графички знак (населба).svg населба

Период железно време
доцноантичко време
Портал:Археологија

Археолошкиот локалитет Мојмија е тумул од железното време и доцноантичка населба. Се наоѓа на 4 км северно од селото Блатец, на мала височинка што се издига над патот Виница-Берово. На површина со димензии од 60 x 40 м се наоѓаат остатоци од темели на повеќе објекти ѕидани од кршен камен и варов малтер. Тумулот е развлечен во основата, со пречник од околу 5 м и височина од 1 м.


Види исто такаУреди

Други археолошки локалитети во околината на Виница.


ЛитератураУреди

Надворешни врскиУреди