Монокотиледони растенија

Liliopsida [1] е ботаничко име за класата што го содржи семејството Liliaceae (или Семејство лили). Се смета за синоним (или речиси синоним) со името монокотиледон. Објавувањето на името му се припишува на Скополи (во 1760 година): види цитат на авторот (ботаника). Ова име се формира со замена на завршницата -aceae во името Liliaceae со завршницата -opsida (член 16 од ICBN).

LiliumJankaeBulgaria1.jpg

Иако во принцип е точно дека ограничувањата на оваа класа ќе се разликуваат со таксономскиот систем што се користи, во пракса ова име е многу силно поврзано со системот Кронквист и сојузничкиот Тахтајан систем. Овие два се единствените главни системи што го користат името, и во двата овие системи се однесува на групата пошироко позната како монокотиледони. Претходните системи ја споменуваа оваа група со името Monocotyledones, со Monocotyledoneae претходен правопис (овие имиња може да се користат во кој било ранг). Системите како што се системите Далгрен и Торн (понови од системите Тахтајан и Кронквист) се однесуваат на оваа група со името Liliidae (име во ранг на подкласа). Современите системи, како што се системите APG и APG II се однесуваат на оваа група со името monocots (име за клад ). Затоа, во пракса името Liliopsida речиси сигурно ќе се однесува на употребата како во системот Cronquist.

НаводиУреди

  1. Clifford 1977.