Младен Караџовски

Младен Зарков Караџовски ( во Бродец (Скопско)1944 во Скопска Црна Гора, Скопско) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

ЖивотописУреди

Потекнувал од сиромашно селско семејогво. Завршил основно училиште, па се занимавал со земјоделство. Кога во неговото село започнале често да доаѓаат партизанските курири ѝ се приклучил на НОВ и ПОЈ. Така на 15 септември станал борец на Шеснаесеттата македонска ударна бригада. Во состав на истата водел тешки борби против балистичките сили, кои од Косово навлегувале во Скопска Црна Гора. Во една од тие битки храбро загинал кон крајот на октомври 1944 година.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив - Скопје. 1969. стр. 73–74. На |first= му недостасува |last= (help)