Михаил Дорев


Михаил Дорев — македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Михаил Дорев
Mincho Dorev IMARO.JPG
Роден непознато
непознато
Починал непознато
непознато

ЖивотописУреди

Михаил Дорев се приклучува на ВМОРО. Од почетокот 1905 година го презема раководството на пограничниот премин на ВМОРО во Ќустендил. Во 1906 година учествува во советувањето на Конзервативната струја. На Ќустендилскиот конгрес од март 1908 година е избран за член на Задграничното претставнишво, заедно со Христо Матов и Апостол Грежов [1].

ИзвориУреди

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001., стр. 51.