Мирјана Тренчевамакедонски поет, раскажувач и преведувач, родена е на 7 октомври 1939 година во Делчево.

Животопис уреди

Марија Тренчева е родена во Делчево. Дипломирала на Филолошки факултет „Блаже Конески“ во Скопје, на група за француски јазик и книжевност. Работела во Училиштето за применета уметност во Скопје.

Во својот преведувачки опус од француски јазик ги вбројува делата на најзначајни француски автори, Оноре де Балзак, Виктор Иго, Емил Зола и Албер Ками.

Член е на Друштвото на писателите на Македонија.[1] Добитник е на Наградата „Даница Ручегај“ на ДПМ за поетската книга „Патот на Итака

Наводи уреди

  1. Македонски писатели, ДПМ, Скопје, 2004.