Мирче Нешовски

Мирче Нешовскимакедонски поет.[1]

Мирче Нешовски
Мирче Нешоваки.jpg
Занимањепоет
Државјанствомакедонско
Образование[[[Филозофски факултет во Скопје]]

ЖивотописУреди

Нешовски е роден на 29 ноември 1951 година во Скопје. Завршил Филозофски факултет во Скопје. Работи во Народната и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ - Скопје. Член на Друштво на писатели на Македонија од 1994 година.

ДелаУреди

Автор е на книгите: Прозорец на сводот (поезија, 1975);

Бескрајни знаци (поезија, 1990);

Комитска заклетва (поезија 1991);

Духовна галаксија (поезија, 1996);

Ентелехија (поезија, 1999);

Светилката на монахот (поезија, 1999);

Врховниот шеф на ѓаволот,(роман);

Небесната Пијета (роман)


НаводиУреди

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 179 - 180.

ЛитератураУреди

  • Современи македонски писатели, Миодраг Друговац, Скопје, Наша книга, 1979.