Милано-Санремо

Милано-Санремо (италијански: Milano–Sanremo), или уште наречен „Пролетен класик“ („la classica di Primavera“) — годишна велосипедска трка помеѓу Милано и Санремо. Таа е најдолга професионална еднодневна трка со 298 километри. Првата трка била одржана во 1907, кога победил Лусиен Пети-Бретон. Денес е една од монументалните трки во европскиот велосипедизам, а резултатите се вреднуваат кон Светската турнеја; до 2007 била дел од UCI ProTour. Од 1999 до 2005, женската трка, Примавера Роса била организирана заедно со машката, но на пократко растојание.

Милано-Санремо
Milan – San Remo logo.png
За трката
Датумсредина на март
Регионсеверозападна Италија
Месно имеMilano–Sanremo (италијански)
ПрекарПролетен класик
La classica di Primavera (италијански)
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја UCI
ВидЕднодневна трка
ОрганизаторRCS Sport
Директор на тркатаМауро Вењи
Историја
Прво издание1907 (1907)
Изданија110 (до 2019)
Прв победник Лисјен Пети-Бретон (ФРА)
Најмногу победи Еди Меркс (БЕЛ) (7 победи)
Неодамнешен победник Жилијан Алафилип (ФРА)

Милано-Санремо често е нарекувана и спринтерски класик, додека неговата братска италијанска трка Џиро ди Ломбардија, која се одржува наесен е планински класик.

ИсторијаУреди

Во раните години, главната потешкотија била Пасо дел Турчино, но кога велосипедизмот станал попрофесионален, искачувањето било премногу далеку од целта за да биде одлучувачко. Во 1960 Поџо, неколку километри пред целта, бил воведен. Во 1982 Кипреса, близу Империја бил додаден. Другите ридови се 'капи', Капо Меле, Капо Берта и Капо Серво. Од 2008 организаторите го додале 'Ле Мани', помеѓу Турчино и 'капи'. 'Турчино' и 'Мани' се подолги искачувања, додека 'капи', Кипреа и Поџио се пократки. Сите искачувања се прилично лесни. Поради тоа, трката најчесто завршува во масовен спринт.

Најуспешен возач е Еди Меркс; тој победил седум пати (рекорден број на победи во една класична трка). Неодамна, најуспешен возач е Ерик Цабел кој победил четири пати и загубил во 2004 од Оскар Фреир единствено поради тоа што ги подигнал рацете да прослави прерано. Трката била вовед во серијата на Друмски светски куп UCI, додека серијата не беше заменета од UCI ProTour во 2005.

ДвижењеУреди

Како најдолга професионална еднодневна трка, Милано-Санремо е необичен тест на издржливост рано во сезоната. Често е освојувана, не од најбрзиот спринтер, туку од најспремниот. Кипреса и Поџио ги спречуваат многу спринтери да останат со главната група.

И покрај нејзиниот рамен терен и долгиот крај, спринтерските тимови се откажуваат од време на време поради нападите на последните ридови. Добри примери се Лорен Жалабер и Маурицио Фондрист, кои побегнале во 1995 и останале сè до крајот. Во 2003, Паоло Бетини нападнал со неколку возачи, кои сите останале напред и во 2006 Филипо Поцато и Алесандро Балан нападнал на последниот рид и останал исто така напред. Најбрзата Милано-Санремо се возела во 1990. Џани Буњо поставил 6 часа, 25 минути и 6 секунди, со победа од 4 секунди над Ролф Гелц. Ова беше во просек од 45,8 километри/на час. Во 2006 , групата дошла блиску до 6ч 29 м 41с, победувајќи Филипо Поцато. Екстремите на трката се 12h 24 m во 1910, во снежна бура.

ПобеднициУреди

Возач Тим
1907   Пети-Бретон, ЛусиенЛусиен Пети-Бретон (ФРА)
1908   Хауверт, Кирил ванКирил ван Хауверт (БЕЛ) Алсион-Данлоп
1909   Гана, ЛуиџиЛуиџи Гана (ИТА)
1910   Кристоф, ЈуџинЈуџин Кристоф (ФРА) Алсион-Данлоп
1911   Гаригу, ГуставГустав Гаригу (ФРА) Алсион-Данлоп
1912   Пелисие, АнриАнри Пелисие (ФРА) Алсион-Данлоп
1913   Дефраје, ОдилОдил Дефраје (БЕЛ) Алсион-Соли
1914   Агостони, УгоУго Агостони (ИТА) Бјанчи
1915   Корлаита, ЕциоЕцио Корлаита (ИТА)
1916 нема трка
1917   Белони, ГаетаноГаетано Белони (ИТА) Бјанчи
1918   Џирарденго, КостантКостант Џирарденго (ИТА) Бјанчи
1919   Гремо, АнџелоАнџело Гремо (ИТА)
1920   Белони, ГаетаноГаетано Белони (ИТА)
1921   Џирарденго, КостантКостант Џирарденго (ИТА)
1922   Брунеро, ЏованиЏовани Брунеро (ИТА)
1923   Џирарденго, КостантКостант Џирарденго (ИТА)
1924   Линари, ПјетроПјетро Линари (ИТА)
1925   Џирарденго, КостантКостант Џирарденго (ИТА)
1926   Џирарденго, КостантКостант Џирарденго (ИТА)
1927   Чеси, ПјетроПјетро Чеси (ИТА)
1928   Џирарденго, КостантКостант Џирарденго (ИТА)
1929   Бинда, АлфредоАлфредо Бинда (ИТА) Лењано
1930   Мара, МишелМишел Мара (ИТА) Бјанчи
1931   Бинда, АлфредоАлфредо Бинда (ИТА)
1932   Бове, АлфредоАлфредо Бове (ИТА) Бјанчи
1933   Гера, ЛеаркоЛеарко Гера (ИТА)
1934   Демујсере, ЏефЏеф Демујсере (БЕЛ)
1935   Олмо, ЏузепеЏузепе Олмо (ИТА) Бјанчи
1936   Варето, АнџелоАнџело Варето (ИТА)
1937   дел Канција, ЦезарЦезар дел Канција (ИТА)
1938   Олмо, ЏузепеЏузепе Олмо (ИТА) Бјанчи
1939   Бартали, ЏиноЏино Бартали (ИТА)
1940   Бартали, ЏиноЏино Бартали (ИТА)
1941   Фавали, ПјериноПјерино Фавали (ИТА)
1942   Леони, АдолфоАдолфо Леони (ИТА) Бјанчи
1943   Синели, СиноСино Синели (ИТА) Бјанчи
1944 нема трка
1945 нема трка
1946   Копи, ФаустоФаусто Копи (ИТА) Бјанчи
1947   Бартали, ЏиноЏино Бартали (ИТА)
1948   Копи, ФаустоФаусто Копи (ИТА) Бјанчи
1949   Копи, ФаустоФаусто Копи (ИТА) Бјанчи-Урсус
1950   Бартали, ЏиноЏино Бартали (ИТА)
1951   Бобе, ЛуисонЛуисон Бобе (ФРА)
1952   Петручи, ЛоретоЛорето Петручи (ИТА) Бјанчи-Пирели
1953   Петручи, ЛоретоЛорето Петручи (ИТА) Бјанчи-Пирели
1954   Стенберген, Рик ванРик ван Стенберген (БЕЛ)
1955   Пумукин, ВладимирВладимир Пумукин (СССР)
1956   Брујн, Фред деФред де Брујн (БЕЛ)
1957   Побле, МигуелМигуел Побле (ШПА)
1958   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ)
1959   Побле, МигуелМигуел Побле (ШПА)
1960   Приват, РенеРене Приват (ФРА)
1961   Пулидор, РајмонРајмон Пулидор (ФРА)
1962   Демс, ЕмилЕмил Демс (БЕЛ)
1963   Грусар, ЈозефЈозеф Грусар (ФРА)
1964   Симпсон, ТомТом Симпсон (ВБР) Пежо-БП
1965   Хартог, Ари денАри ден Хартог (ХОЛ)
1966   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Пежо-БП Мишелин
1967   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Пежо-БП Мишелин
1968   Алтих, РудиРуди Алтих (ГЕР)
1969   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ)
1970   Данчели, МишелМишел Данчели (ИТА) Молтени
1971   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1972   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1973   де Флеминк, РоџерРоџер де Флеминк (БЕЛ)
1974   Гимонди, ФелисФелис Гимонди (ИТА) Бјанчи-Кампањоло
1975   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1976   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени-Кампањоло
1977   Рас, ЈанЈан Рас (ХОЛ)
1978   де Флеминк, РоџерРоџер де Флеминк (БЕЛ)
1979   де Флеминк, РоџерРоџер де Флеминк (БЕЛ)
1980   Гаваци, ПјериноПјерино Гаваци (ИТА)
1981   де Волф, АлфонсАлфонс де Волф (БЕЛ)
1982   Гомез, МаркМарк Гомез (ФРА) Волбер
1983   Сарони, ЏузепеЏузепе Сарони (ИТА)
1984   Мосер, ФранческоФранческо Мосер (ИТА)
1985   Кајпер, ХениХени Кајпер (ХОЛ)
1986   Кели, ШонШон Кели (ИРС) Скил-Сем Кас
1987   Мехлер, ЕрихЕрих Мехлер (ШВА) Карера џинс-Вагабонд
1988   Фињон, ЛоренЛорен Фињон (ФРА) Систем У-Џитан
1989   Фињон, ЛоренЛорен Фињон (ФРА) Супер У-Рели-Фиат
1990   Буњо, ЏаниЏани Буњо (ИТА) Шато д'О
1991   Чијапучи, КлаудиоКлаудио Чијапучи (ИТА) Карера џинс-Вагабонд
1992   Кели, ШонШон Кели (ИРС) Фестина
1993   Фондрист, МаурициоМаурицио Фондрист (ИТА) Лампре-Полти
1994   Фурлан, ЏорџоЏорџо Фурлан (ИТА) Гевис-Балан
1995   Жалабер, ЛоренЛорен Жалабер (ФРА) ONCE
1996   Коломбо, ГабриелГабриел Коломбо (ИТА) Gewiss-Playbus
1997   Цабел, ЕрикЕрик Цабел (ГЕР) Тим Телеком
1998   Цабел, ЕрикЕрик Цабел (ГЕР) Тим Телеком
1999   Чмил, АндрејАндреј Чмил (БЕЛ) Лото-Мобистар
2000   Цабел, ЕрикЕрик Цабел (ГЕР) Тим Телеком
2001   Цабел, ЕрикЕрик Цабел (ГЕР) Тим Телеком
2002   Циполини, МариоМарио Циполини (ИТА) Аква & Сапоне-Кантина Толо
2003   Бетини, ПаолоПаоло Бетини (ИТА) Квик Степ-Давитамон
2004   Фреир, ОскарОскар Фреир (ШПА) Рабобанк
2005   Петаки, АлесандроАлесандро Петаки (ИТА) Фаса Бортоло
2006   Поцато, ФилипоФилипо Поцато (ИТА) Квик Степ-Инерџетик
2007   Фреир, ОскарОскар Фреир (ШПА) Рабобанк
2008   Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) Тим ЦСЦ
2009   Кевендиш, МаркМарк Кевендиш (ВБР) Тим Колумбија-Хај Роад
2010   Фреир, ОскарОскар Фреир (ШПА) Рабобанк
2011   Гос, МетМетју Гос (АВС) ХТЦ-Хајроад
2012   Геранс, СајмонСајмон Геранс (АВС) ГринЕЏ
2013   Чолек, ГералдГералд Чолек (ГЕР) МТН Кубека
2014   Кристоф, АлександерАлександер Кристоф (НОР) Катјуша
2015   Дегенколб, ЏонЏон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин
2016   Демар, АрноАрно Демар (ФРА) ФДЖ
2017   Квјатковски, МихалМихал Квјатковски (ПОЛ) Тим Скај
2018   Нибали, ВинченцоВинченцо Нибали (ИТА) Бахреин-Мерида
2019   Алафилип, ЖилијанЖилијан Алафилип (ФРА) Квик-Степ Флорс

Повеќекратни победнициУреди

Победи Возач Изданија
7   Еди Меркс (БЕЛ) 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975, 1976
6   Костанте Џирарденго (ИТА) 1918, 1921, 1923, 1925, 1926, 1928
4   Џино Бартали (ИТА) 1939, 1940, 1947, 1950
  Ерик Цабел (ГЕР) 1997, 1998, 2000, 2001
3   Фаусто Копи (ИТА) 1946, 1948, 1949
  Роже де Влеминк (БЕЛ) 1973, 1978, 1979
  Оскар Фреире (ШПА) 2004, 2007, 2010
2   Гаетано Белони (ИТА) 1917, 1920
  Алфредо Бинда (ИТА) 1929, 1931
  Џузепе Олмо (ИТА) 1935, 1938
  Лорето Петручи (ИТА) 1952, 1953
  Мигел Побле (ШПА) 1957, 1959
  Лорен Фињон (ФРА) 1988, 1989
  Шон Кели (ИРС) 1986, 1992
  • Возачите со закосени букви се сè уште активни.

Победници по националностУреди

Победи Земја
51   Италија
20   Белгија
14   Франција
7   Германија
5   Шпанија
3   Холандија
2   Австралија
  Обединето Кралство
  Ирска
  Швајцарија
1   Норвешка
  Полска

РекордиУреди

  • Најмногу победи
    • Еди Меркс (7)
    • Костант Џирарденго (6)
    • Џино Бартали, Ерик Цабел (4)
    • Фаусто Копи, Роџер де Флеминк, Оскар Фреир (3)

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди