Меѓународен математички сојуз

Меѓународнен математички сојуз или ММС (англиски: International Mathematical Union, IMU) — меѓународна невладина организација посветена на соработка помеѓу земјите на полето на математиката. Организацијата е членка на Меѓународниот совет за наука (ICSU) и пружа поддршка на Меѓународниот конгрес на математичарите. Во неа членуваат математички организации од 65 земји. Основана е во 1919 г., но распуштена во 1936 и повторно заживеана во 1951 г. Во 2010 г. Берлин е избран за постојано седиште на организацијата.

Меѓународен математички сојуз
International Mathematical Union
InternationaleMathematischeUnionLogo.jpg
Логото на ММС по пример на Боромејските прстени
Целмеѓународна соработка во математиката
МестоIMU Secretariat, Markgrafenstr.32, D-10117 Берлин, Германија
ПретседателИнгрид Добеши
Матична организацијаМеѓународен совет за наука
Мреж. местоmathunion.org

Наградна дејностУреди

На своите заседанија (еднаш на четири години), сојузот ја доделува врвната математичка награда „Филдсов медал“ за млади успешни математичари со извонредни придонеси за математиката.

ЧленкиУреди

 • Земји-членки:
 • Придружни членови:
  • Екваторско математичко друштво (SEdeM)
  • Математичко друштво на Киргистан
  • Математичко здружение на Кенија (MAK)
  • Математичко здружение на Тајланд - Центар за унапредување на математичкото истражување на Тајланд (CEPMART)
 • Подружни членови:
 • Кандидати за членство:

НаводиУреди

 • Mathematics without borders, Olli Lehto (Springer, 1988)

Надворешни врскиУреди