Месар[1] или касап[2] – лице што се занимава со колење добиток, обработка и преработка на месото и продажба на преработеното месо. Месарите може да бидат вработени во супермаркети, кланици или месарници.

Месар во САД

Месарот како мотив во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. „месар“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „касап“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 90.