Мере ог Румсдал

Мере ог Румсдал (норвешки: Møre og Romsdal) е округ во западниот дел на Норвешка. Административен центар е Молде. Бројот на жители во округот Мере ог Румсдал според пописот извршен во 2004 година изнесува 244.570, а површината 15.121 км2.

Грбот на округот Мере ог Румсдал

Грбот потекнува од 1978 година и на него се наоѓаат три викиншки бродови.