Менахем Мендел Шнаерсон

Ребе Менахем Мендел Шнаерсон (18 април 1902 година, Миколаив, Украина - 12 јуни 1994 година, Бруклин Њујорк, САД). реб (духовен водач) на хасидиското движење Чабад Лубавич, кое го водеше четириесет години.

Во 1950 година, по смртта на неговиот свекор, рабинот Јозеф Јичак Шнаерсон, тој станал водач на Лубавич Хасидс. Движењето, кое тој го водеше до неговата смрт во 1994 година, под негово раководство, ги разви своите активности низ целиот свет и формираше голем број институции (во 2006 година во 70 земји) кои го ширеа православниот јудаизм меѓу еврејскиот народ.

ЖивотописУреди

Таткото на Менахем, рабинот Леви Јицак, бил познат научник, а неговата мајка Чан Шнаерсон потекнувала од престижно рабинско семејство. Ребе имаше двајца помлади браќа, Довбер и Јисроле Арје Леиб. Кога Менахем Мендел имал пет години, целото семејство се преселило во Екатеринослав, сега Днепропетровск, каде што неговиот татко бил назначен за главен рабин.

Уште од рана возраст, Менахем Мендел бил заинтересиран да студира Тора. Го напуштил училиштето и го предавале приватни наставници. Додека тој достигнал возраст од бар мицва (13 години), тој веќе се сметал за учен учител на Тора, во чии сложености станал целосно вметнат дури и за време на адолесценцијата. Во 1923 се сретнал со рабинот Јозеф Јичак Шнаерсон, тогашниот Лубавиќ Реб. По пет години, Менахем Мендел се ожени со ќерката на Ребе, Чаја Мушка (1901-1988).

По кратко време, семејството се преселило во Берлин и каде рабинот Менахем Мендел претходно започнал да студира на универзитетот математика. Во времето на подемот на нацизмот во 1933, младиот рабин и неговата сопруга го напуштиле Берлин и се преселиле во Париз е, каде ги продолжил студиите на Сорбона. Сепак, младиот рабин првенствено се занимавал со проучување на религијата, а неговиот свекор му доверил разни работи, вклучително и подготовка за објавување на списи од Лубавиќ. Тој исто така стана секретар на неговиот свекор и во негово име посети разни еврејски водачи во Европа.

Кога нацистичките трупи го окупираа Париз, младиот пар беше принуден да го напушти градот. На 23 јуни 1941, парот слета во Њујорк, каде што рабинот Јозеф Јичак Шнаерсон го постави својот зет да го води одделот за образование во Лубавице и му го довери грижата за социјалните служби и издаваштвото.

Рабинот Јозеф Јицак починал во 1950 година. Иако рабинот Менахем Мендел беше негов директен наследник, тој првично одби да го предводи движењето. Една година подоцна, тој формално ја прифати титулата Ребе. Следните четириесет и четири години раководство на Ребе го одбележа растот на Лубавич од мало движење, скоро уништено од холокаустот, во светска заедница. Препознавајќи ги уникатните потреби на денешната генерација и предвидувајќи шокови во општеството во наредните години, Ребе започна да формира центри за обука со социјални услуги и хуманитарна помош за сите луѓе, без оглед на религијата или социјалното потекло. Ребе формира собрание на пратеници од Лубавиќ ( слочим ) кои се испраќаат низ целиот свет да ги градат центрите на Чабад Лубавич за да им служат на духовните и материјалните потреби на локалните заедници. Денес има повеќе од 1.400 вакви центри во триесет и пет земји и на шест континенти. Интегрирајќи го своето религиозно и секуларно образование со способноста да има длабоко сочувство и увид, Ребе стана лидер кој го консултираа други водачи - оние кои беа во првите редови на политиката, бизнисот и верските организации. Од 1986 година, Рибе се состануваше со илјадници посетители секоја недела, делејќи им сметки од еден долар како симбол на добротворна поддршка. Многу луѓе ги криеја овие сметки како потсетник и сведоштво за средбата со Реб.

Во 1992 година, на возраст од деведесет години, Ребе доживеа мозочен удар. Почина две години подоцна, на 12 јуни 1994. Набргу по неговата смрт, членовите на Конгрес на Соединетите држави Чарлс Шумер, он Луис, Тут Гингрич и Jerери Луис предложија на Рибе да му биде доделен златниот медал во Конгресот во спомен. Предлогот помина едногласно во двете комори, а Ребе ја доби наградата за „извонреден и траен придонес кон напредокот на образованието, моралот и добротворството“.

ВрскиУреди

ЛитератураУреди

Поврзани написиУреди

Надворешни врскиУреди