Мекиненза (арагонески и Spanish: [mekiˈnenθa] ) или Mequinensa ( Catalan: [məkiˈnɛnsə] ) — град и општина во покраината Сарагоса, во автономната заедница Арагон, Шпанија. Сместено е покрај реката Сегре, близу до нејзиниот слив со реката Ебро помеѓу браната Мекиненза и резервоарот Риба-ден.

Неговиот резервоар, познат уште како Мар де Арагон, изграден помеѓу 1957 и 1964 година, има капацитет од 1.530.000.000 м³ и е еден од најголемите во земјата. Има регатско поле за веслање и кајакарство кое се смета за едно од најдобрите во Европа за одлична пристапност и стабилно ниво на вода. Свеченостите во Сан Блас и Санта Агуеда се одржуваат во февруари и се сметаат за Фестивал на туристички интерес во Арагон.

Име уреди

Името потекнува од Микнаса, племе од Бербер, кое изградило одбранбена населба на замокот Мекиненза во 8 век. Тој беше латинизиран како Микиненција и се појавува поинаку во документацијата сè до 19 век, менувајќи ги формите Mquinensa, Miquinença, Mequinença, Mequinensa или Mequinenza . Населението е познато исто така како „lo poble“. На шпански, името е Мекиненза, а на каталонски Мекиненза.

Историја и одлики уреди

Неопходно е да се нагласи важноста што некои автори ја дадоа на ситуацијата во оваа зона на иберискиот град Октогеза, што одигра важен труд во развојот на Битката кај Илерда, што се одржа во јуни 49 п.н.е., меѓу силите на Јулиј Цезар и шпанската армија на Помпеј Магнус . Од 1983 година и како дел од истражувачките програми на Музејот на Сарагоса и соработката со Градскиот совет на Мекиненза беа направени аркеолошки ископувања на три главни места: Лос Кастелет, Баранко де ла Мина Валфера и Риолс И.

  • Кастелетите: клучен простор за познавање на преминот на народите од доцното бронзено време во културата на гласачките кутии. Сетот се состои од колонија на засилувач во реката Ебро, опкружена со две кули, wallид и ров, покрај две некрополи.
  • Баранко де ла Мина Валфера: беше спроведена кампања за итен ископ на оваа локација, откривајќи многу важна група на некрополи и конечни неолитски датира.
  • Риолс И. Во октомври 1985 година беше спроведена првата кампања за итни ископувања, опишувајќи населба слична на онаа на рудникот Валфера. Конзервацијата на овој депозит овозможи да се започнат студиите што укажуваат на тоа дека тој потекнува од последниот период на неолитот .

Бројни придружни слики и гравури се пронајдени во Мекиненза, кои припаѓаат на Карпестата уметност на Пиринејскиот средоземен слив, кој УНЕСКО го смета за светско наследство во 1998 година: La Plana II, Camino de la Cova Plana I, Camino de la Cova Plana II, Mas de Patriciel I, Roca de Marta, Sierra de los Rincones I, Valmayor IV, Valmayor V, Val de Caballé, Val de Mamet I, Val de Мамет II и Валбуфандес И.

Антиката и средното доба уреди

Во римско време старата Октогеза била населена и би се наоѓала близу до вистинското место на градот. За време на распаѓањето на Римската Империја, Октогеза била освоена од готската војска, а подоцна била освоена од берберското племе на Микнаса, кое ќе му го даде името на градот. Било познато во времето на Андалусија како Микнаса ал Зајтун или Микнаса од маслинки, титула што му била дадена и на Мекнес, марокански град со иста етимологија. Се верува дека Микнаса ал Зајтун бил населен помеѓу 714 и 719 година. За тоа време се гради мала кула за одбрана. ел-Идриси, хроничар од тоа време, го опишува вака:

    „Тој е мал, но има силна тврдина од силен аспект и е во границите на ал-Андалус“.

Со Реконкиста, првиот обид за опсада на Мекиненза во 1133 година од страна на Алфонсо Баталерот бил успешен и, покрај тоа што Алморавидите го освоиле градот следната година. Мекинензата е дефинитивно освоена од христијаните на 24 октомври 1149 година од каталонско-арагонска армија. Мекиненза, по половина век директна кралска надлежност, бил панора во куќата на Монкада, заедно со Ајтона и Серос . И овие се оние што го градат важниот замок на Мекиненза. Иако христијанското освојување сè уште стоеше, трите села беа претежно муслимани. Години подоцна се појавуваат конфликти помеѓу Фрага и Мекиненза поради нивните гранични граници. На 6 септември 1246 година, за да избегнат битки и судски спорови, Пере де Монкада и неговата сопруга Сибила продолжија да ги мешаат овие услови.

Мекиненза не ја избегнува чумата од 1348 година, што предизвикува многу жртви во оваа прилика, а исто така и во епидемиски епидемии од 1380 година. Како резултат, од 1381 до 1387 година, доенчето Хуан ел Казадор останува во неколку наврати во замокот. Во 1410 година, по смртта без потомци на Мартин од Арагон и за време на последователните спорови што доведоа до заложба на Каспе, приврзаниците на грофот Хаиме де Ургел во кралството Арагон организираа свој парламент во Мекиненза, во спротивност со парламентот на Алкасиз верен на Фернандо де Трастамара .

 
Поглед на Мекиненза од замокот.

Модерно и современо доба уреди

Помеѓу 15 и 16 век, се случува време на мизерија и глад со неколку бунтови поради угнетувањето на некои господа. Во 1697 година Фреј Мигел де Салас ја пишува книгата „Вида де Санта Агатоклија, девица и маченик, покровител на Мекиненза“. За време на владеењето на Карлос Втори беа развиени индустрии за одгледување свилени буби кои ќе продолжат активни до доаѓањето на Војната за сукцесија во 1705 година. Различни војни, како што се Каталонската граѓанска војна (1462–1472) и различните внатрешни битки во Шпанија, исто така ги уништија градот и замокот во 16 и 17 век.

 
Замокот на Мекиненза.

Во 1810 година за време на инвазијата на Наполеон, генералот Луис-Габриел Сухет - како Рамон Беренгер IV во 1149 година - ги освои Мекиненза, Фрага и Лерида . Ова го олеснува освојувањето на целиот регион Бајо Синка и Сегриа, и како резултат на оваа фигура „Мекиненза“ во Парискиот лак на Триумфалната капија како една од најголемите победи на Наполеон . Во 1812 година Мекиненза стана дел од францускиот оддел на Бушевите на Ебро. Мекиненза беше пронајден за Шпанците од трупите на генералот Копонс во 1814 година благодарение на смел стратагем на авантуристот Хуан Ван Хален . Во 1831 година градот и замокот веќе припаѓале на војводите на Мединацели.

Уште еднаш под власта на Бурбоните, стратешкиот замок Мекиненза и неговата околина беа трансформирани и условени повторно за да се прилагодат на новите форми на војување со артилерија и пешадија опремени со пушки. Војводата од Орлеанс исто така нареди да се прошири и зајакне патот паралелен со реката Ебро што ја поврзуваше Мекиненза со Тортоса. Во просветленото опкружување на средината на 18 век во Шпанија, Хосе Ферер Белтран е роден во Мекиненза, свештеник кој се издвојувал по својата улога на музичар како оргулар за катедралите Лерида, Памплона и Овиедо . Тој исто така стана близок пријател на астурискиот политичар Гаспер Мелхор де Јовеланос . Стариот неоткриен град Октогеза привлече и многу авантуристи како француски дипломат и писател Jeanан -Франсоа де Бурвинг што ја предизвика можната врска помеѓу градот Мекиненза и римската Октогеза на Јулиј Цезар.

Во зората на 19 век, економската состојба на Мекиненза не се промени значително и земјоделството продолжи да биде главниот економски извор. Техниките за наводнување Мудејар и големите ленти за трчање сè уште беа користени близу до реката Ебро. Во 1802 година, Чарлс IV даде согласност за изградба на нова парохиска црква во Мекиненза, дизајнирана од архитектот Хосе де Јарза во неоренесансен стил . Работите започнаа во 1802 година и траеја до 1808 година.

Шпанска војна за независност и опсада на Мекиненза уреди

 
Луис-Габриел Суше

За време на Шпанската војна за независност, во рамките на Наполеоновите војни, опсадата на Мекиненза започна на 15 мај 1810 година. И покрај тоа што имаа само замок со неколку одбрани, градот и неговиот замок беа сместени во стратешка точка за војската на Наполеон за да обезбедат навигација на Ебро и употреба на градот како снабдувачка и транспортна база за следните воени операции. Првиот напад врз населението беше во средината на март по заземањето на Фрага, иако бранителите на населението под команда на полковникот Мануел Карбон го одбија нападот. По овој прв неуспешен обид, високата француска команда ја смени стратегијата со која се бара мирно предавање на замокот.

Не успеа овој обид за предавање на плоштадот по мирен пат, француската армија повторно се одлучи за воената рута. По заземањето на Лерида, генералот Луис-Габриел Сухет командувајќи со 3-от армиски корпус му нареди на генералот Мусниер да го нападне Мекиненза со неговата дивизија. Опсадата започна на 19 мај и неколку дена подоцна на трупите на Мусниер им се придружија и оние од бригадата Мон-Мари, стационирани на десниот брег на Ебро и генералот Роњајат, кои ја засилија опсадата со инженери, сапери и рудари. Напаѓачите броеле околу 16.000 луѓе, четири инженерски компании и две артилерии со 14 парчиња. Шпанската одбрана на плоштадот, од рацете на полковникот Карбон, имаше вкупно 1.200 луѓе. На 2 јуни, француските инженери веќе започнаа да копаат ровови и лоцираа артилериски парчиња за да го нападнат замокот, додека пешадијата упадна во градот во исто време. Шпанскиот гарнизон го напушти градот ноќта на 3 јуни и се засолни во замокот. Ноќта на 4 и 5 јуни, вториот баталјон на првиот полк Висла подигна квадратна кула вооружена со артилерија. Истата ноќ населението е однесено и осум парчиња топови, четиристотини пушки, петнаесет буриња барут и четири товари. Шефот на полскиот баталјон Клусовиц и францускиот капетан сапер Фуко го предводеа нападот.

Со преземениот град, генералот Суше оди во опсадата на замокот. Ноќта на 7 и 8 јуни, артилеријата командувана од началникот на баталјонот Рафрон, собра три нови батерии и огнот на шеснаесет артилериски парчиња започнува на почетокот на денот. Бранителите на генералот Карбон реагираат енергично уништувајќи три дела, иако францускиот оган продолжува да ја уништува одбраната. Конечно, дел од главните wallsидови подлегнува и проектилите почнуваат да стигнуваат до центарот на замокот. На нападот му се придружуваат и француските стрелци со парапети со вреќи со песок. На 8 во 10 часот наутро, шпанскиот гарнизон, откако пружаше голем отпор во текот на целата ноќ, возврати и конечно го вее белото знаме. Гарнизонот ја стекнува честа да парадира пред дивизијата на генерал Мусниер и го положува оружјето пред ледникот на замокот Мекиненза. Во тоа време шпанските трупи биле 500 војници од различно потекло: Наваре-Арагонец, Каталонци, шверцери, Микелети, авантуристи и полк командуван од Англичанец по име Дојл, кој имал ранг на генерален комесар на Арагон. Во рамките на замокот, Французите пронајдоа пет минофрлачи, четиристотини илјади касети од англиско производство, триесет илјади барути, како и храна за три месеци.

 
Француска карта за опсадата на Мекиненза (1810).

Мекиненза беше инкорпориран во францускиот оддел Буш-де-Л'бре . Француската Мекиненза нема да трае долго и во 1814 година повторно ќе се опорави за Шпанците благодарение на шпанскиот војник и авантурист со фламанско потекло Хуан Ван Хален . Како последица на овие воени натпревари, името „Мекиненза“ се појавува на Триумфалната капија во Париз како една од најголемите победи на Наполеон во Шпанија.

Британскиот воен човек и уметник Едвард Хоук Локер го опишува населението во 1824 година во своето дело „Погледи од Шпанија“ по едно од неговите патувања околу Шпанија:

„Сегре што се издига на Пиринеите на растојание од 120 милји и минува низ некои од најбогатите рамнини на Каталуња, паѓа во Ебро, под theидовите на Мекиненза, што стои на сливот на овие две реки и на Синка., кој исто така станува притока на Ебро, во близина на истото место. Мекиненза е утврдена градска освојувачка граница, иако нејзината популација не надминува 1500 души “. [1]

Во Мекиненза се враќа да биде од значење за време на Карлистичките војни, а подоцна и во Војната на Матинерите . Во 1841 година, авантуристот и стопанственик Енрико Мисли ја промовираше компанијата „Ебро пароброд“ со цел да воспостави транспортна услуга помеѓу Сарагоса и Барселона поделена на делови, користејќи јаглен од рудниците Мекиненза како гориво за паробродите . Компанијата на Мисли заврши неуспешно од политички и економски причини, иако тоа значеше почетна точка во концесијата и експлоатацијата на првите рударски разграничувања на сливот на јаглен Мекиненза.

Граѓанска војна во Шпанија и Битката кај Ебро во Мекиненза уреди

 
Споменик Алто де Лос Аутс.

Во текот на Шпанската граѓанска војна во 1936–1939 година, Мекиненза и нејзината општинска област биле сцена на крвави борби во Битката кај Ебро, помеѓу јуни и ноември 1938 година. Авторите беа сцена на насилни борби за време на почетната фаза од битката со Ебро, каде што 42-та Републиканска дивизија започна да ја преминува реката Ебро во оваа област утрото на 25 јули. Планот за операција на Мекиненза-Фајон од страна на Републиканската армија беше да се премине реката Ебро и да се освои мостот на мостот . Билансот на Битката кај Автите беше еден од најкрвавите во целата битка на Ебро . Од републиканска страна, 817 мртви и 1.328 затвореници, не сметајќи ги ранетите и исчезнаа (околу 3.000 жртви), и од страна на Франкоистичката армија, 135 мртви и 1284 ранети. Целта на републичката офанзива беше да се поправат резервите на непријателот и да се пресече патот од Мекиненза до Маела . Овој јазол, сепак, никогаш не бил освоен. На првичните напори на 226-та бригада и дел од 227-тата бригада на 42-та Републиканска дивизија, Франкоистите одговорија со прогресивно доаѓање на засилувања. Офанзивата продолжуваше ден за ден без значителен напредок и покрај тешките борби. На 1 август, двојното воздушно и артилериско бомбардирање претходеше на првиот противнапад на силите на Франкоист . Републиканците повторно би нападнале два дена во последниот обид да го освојат долгоочекуваниот „Гилберт Крстинг“, додека на 6 август имаше дефинитивен противнапад од армијата на Франкоисти, принудувајќи ја републиканската армија да се брани, избегнувајќи колапс на целиот поделба. Конечно, преживеаните од 42-та републиканска дивизија мораа повторно да го преминат Ебро во спротивна насока. Како последица на Битката кај Ебро, мостот над Ебро во Мекиненза беше уништен.

Шест децении по настаните, на 8 август 1998 година, групата републикански преживеани од „Квинта дел Биберон“ го инаугурираа споменикот подигнат на ридот Алто де лос Аутс, клучна позиција, највисока и најсилно бранета од републиканците. Со споменикот, дизајниран од Хавиер Торес, предводат две плочи, на каталонски и шпански, и по две кациги од двете страни. На плочата стои: „На сите што изгубија, кои беа сите“. Во омажот учествуваа до 250 борци придружувани од нивните семејства. Откако положија венец во подножјето на споменикот, ветераните се присетија на жедта, топлината и болестите што ги претрпеа за време на борбите.

20 век уреди

Развој на јагленово поле Мекиненза уреди

Пристигнувањето на XX Ventury доведе до зголемување на побарувачката за јаглен и развој на сливот на јаглен Mequinenza . Првите првични експлоатации беа целосно под земја преку галерии и наклонети рамнини во зависност од нивото на јаглен. Првично, вагоните се користеле со влечење на животни сè до околу 1920 година, кога започнале да се заменуваат со механичко и електрично влечење.

Во 1880 година е основана компанијата Карбонифера дел Ебро, која ќе стане најважната компанија во сливот Мекиненза. Растот беше насочен кон Мекиненза бидејќи беше природен епицентар на сливот, но исто така растеше и во околните градови како што се Ла Гранја Д’Ескарп, Торенте де Синка или Фајон . За дваесет години, од 1900 до 1920 година, градот пораснал од 2.400 жители на 4.200, претежно мажи. Лавина која повторно се повтори во 40-тите години на минатиот век. Бројките се непрецизни, но во 1945 година главниот инженер на областа Сарагоса изјавил дека рударското население, меѓу работниците и семејството, било 4.132 луѓе. Имаше три главни рударски колонии наречени Вирген дел Пилар, Превизион и Електрокимика де Фликс. Рударските колонии на Мекиненза доживеаја домаќин на повеќе од 900 луѓе во 1945 година. Мекиненза стана рударски град каде пристигнаа рудари од Арагонија (од Андора, Утрилја, Монталбан, Алкориса или Алиага ) и исто така од Астурија, Андалусија, Мурсија и Галисија . Рударството ја трансформираше локалната заедница и ја модифицираше и традиционалната економска активност, заснована на земјоделско производство од дожд .

Патеката за влечење уреди

 
Лалути во Мекиненза

Лалутите, традиционални дрвени чамци долги околу 20 или 25 метри, беа неопходни за транспорт на најмногу 30 тони лигнит на секое патување. Конструирани од локално тврдо дрво, лаутите ја користеле струјата на реката за да го направат патувањето кон југ, а кога требало да се вратат во Мекиненза можеле да користат ветер што ги протега квадратните едра што ги управувал капитенот. Кога ветрот не дува доволно или тоа беше спротивно, llauts мораше да се искачи на towpath, што е, ги тргна од брегот возводно Ова беше познат како "Ками де Sirga" (или towpath на англиски јазик). До 1914 година влезната патека ја правеа тројца мажи за секој лаут, кои се олеснуваа на секој час и половина или два часа. Карбонифера дел Ебро направи обид да вметне парни бродови за транспорт на лигнит, но дренажата на Ебро и неговата комплицирана орографија ја направија неговата употреба премногу тешка. Електрохемиското здружение „Фликс“ (SEQF), кое имаше отстапки за рударство во Мекиненза, одлучи во 1920 година да ја потисне човечката сила и да го смени за влечење на животните . Ова беше уникатен транспортен систем во светот, во кој јагленот што беше извлечен од рудниците, доведе до различни слетувања во подножјето на реката и пренесен по речен пат до Тортоса или Фајон .

Прва светска војна уреди

 
Поглед на стариот град Мекиненза од замокот.

Поволната состојба во годините на Првата светска војна каде сливот извлекуваше до 30% од националниот јаглен, дозволи да се акумулира доволно капитал во компаниите на сливот на јаглен за да започне втора модернизација во текот на 1924 и 1925 година. Компримиран воздух и електрична енергија беа воведени во рудниците, факт што овозможи дополнително зголемување на капацитетот за вадење јаглен. Кон крајот на 1950-тите, рударите во Мекиненза видоа дека нивните работни места се загрозени делумно со изградбата на резервоарите Мекиненза и Риба-ден, што ќе ги поплави рударските галерии. Во средината на 1970-тите, беа воведени големи промени во системите за експлоатација на јаглен, од мали галерии до многу поголеми галерии, користејќи нови и побезбедни системи што овозможија поголеми приноси на екстракција.

Крај на времето на јаглен уреди

 
Нов град Мекиненца на брегот на реката Сегре.

Во 2010 година, МИБСА (Minera del Bajo Segre), која ги делеше операциите за експлоатација на јаглен на границата помеѓу провинцијата Леида и Мекиненза, се затвори. Во тоа време, компанијата имаше повеќе од 130 километри галерии во своите концесии. Во 2013 година, Carbonífera дел Ебро претрпе сериозни економски неуспех се должи на Endesa одбивање е да се изгори на јаглен од Mequinenza во термо Escucha, оставајќи иднината на Carbonífera дел Ебро и сите директни и индиректни работни места во Mequinenza во воздухот. Персоналот на рударската компанија преземаше разни мобилизации кои активно учествуваа на Црниот марш кон Мадрид, со гордост сеќавајќи се на „тоа што од 1880 година ги хранеа фабриките за индустриски појас на Барселона “. По неколкумесечно чекање во 2014 година, Карбонифера дел Ебро објави дека ситуацијата е неодржлива и ги затвора вратите во рамките на планот за затворање на рудникот во конкуренција на Министерството за индустрија.

Од стариот град до новата Мекиненза

Изградбата на Рибароја и браната Мекиненза значеше исчезнување на поголемиот дел од урбаната област и, следствено, трагичен крај на античкиот град. Иако водите на резервоарот не го покривале целосно урбаното јадро, тие негирале поголем дел од земјоделските површини покрај реката. Исчезнувањето на урбаниот распоред значеше радикална промена на животот за нејзините соседи кои освен што ги напуштија своите домови и беа сведоци на нивното рушење, забележаа и исчезнување на економијата заснована врз индустрија, ископување јаглен и флувијална трговија. Единствената зграда во стариот град Мекиненза што беше зачувана беше училишната група Марија Квинтана која денес е седиште на Музеите на Мекиненза. Мекиненза повторно се роди поради издржливоста и напорот на нејзините жители, кои го изградија новиот град на неколку километри од Стариот град. Модерен и туристички, новиот Мекиненза стана светски репер за активен и спортски туризам, како и извонреден културен центар во регионот Бајо Цинца .

Туристички локалитети и наследство уреди

Замокот Мекиненза уреди

 
Силно обновениот замок

Зградата се издига скоро до работ на голема пропаст, бидејќи е затворена маса со прилично висина, нејзината постројка е неправилен четириаголник, со седум правоаголни бедеми, освен еден, поцврстиот, што е curубопитно за пентагоналното растение. Две кули ја прикриваат малата врата која е полукружна, под штит и заштитена со столб. Малку тврдини ќе имаат подобра локација од оваа, размислувајќи за огромен и импресивен пејзаж, скоро геолошки, на сливот на реките Ебро, Сегре и Цинца и нивните околни земји. Не е изненадувачки што Монкада, мајстори на баронијата во Мекиненза, го избраа ова гнездо орли за нивната утврдена палата. Зградата е автентична дворец-палата, една од најдобрите што готската уметност ја оставила на Арагонската круна, датирајќи од XIV и XV век.

Во нејзините почетоци тоа било арапска тврдина, изградена од берберското племе Микнаса кон 12 век. Во кое на крајот од неколкуте освојувања, тоа паѓа во рацете на Рамон Беренгер IV, минувајќи дефинитивно во рацете на христијаните. По неколкуте промени на сопственикот, во 1184 година се доделуваат замокот и градот Мекиненза, маркизот од Аитона, Рамон Гуилен де Монкада, а подоцна и на војводите од Мединацели (војвотката од Алба). Но, до петнаесеттиот век не беа воведени првите реформи за претворање на воената тврдина во палата.

Многу подоцна, во текот на годините 1700–1710 (Војна на сукцесијата) во која се случи промена на династијата во Шпанија (од Австријците до Бурбони) беше трансформиран и условениот замок и околината во нова форма на војна (со огнено оружје, артилерија и сл.) и ова беше моментот кога војводата од Орлеанс нареди патот од Мекиненза до Тортоса да се гради паралелно со реката за да се чуваат сите бродови (реки) помеѓу овие две популации.

За време на периодот 1808-1814 година (Војна за независност), замокот претрпел три напади од Наполеон, но конечно во 1810 година бил освоен од трупите на маршалот Сукет и припаѓал на француската влада до 1814 година. (Мекиненза се случи да биде испишан со големи букви во една од надворешните колони во Парискиот лак на Триумфалната капија. ) Но, во февруари истата година и без да испука ниту еден истрел, тој се врати во рацете на Шпанците со помош на повеќе шпионска стратегија на Ван Хален. Помеѓу 1820 и 1823 година се здобија со важен труд, поддржувајќи ги важните напади на Карлист и зачувувајќи го воениот гарнизон кој траеше сè до принципите на XX век во кој е напуштен. За време на граѓанската војна, се случи да биде замок на републиканското набудување и затвор и откако ќе ја заврши војната е во урнатина, сè додека компанијата ENHER не ја реконструира во деценијата 50 години.

Во моментов замокот е во сопственост на Фондацијата ЕНДЕСА. За посета на замокот потребно е однапред да се побара посета во Канцеларијата за туризам на Градскиот совет на Мекиненза. Водени тури се одржуваат во вторник наутро со претходно барање.

Зградата се издига скоро до работ на голема пропаст, бидејќи е затворена маса со прилично висина, нејзината постројка е неправилен четириаголник, со седум правоаголни бедеми, освен еден, поцврстиот, што е curубопитно за пентагоналното растение. Две кули ја прикриваат малата врата која е полукружна, под штит и заштитена со столб. Неколку тврдини ќе имаат подобра локација од оваа, размислувајќи за огромен и импресивен пејзаж, скоро геолошки, на сливот на реките Ебро, Сегре и Цинца и нејзините земји Стариот град

Стариот град Мекиненза уреди

 
Стариот град Мекиненза.

Градот Мекиненза се наоѓал на левиот брег на реката Ебро и ги издржал немирите на каприциозната река што ги преплавила долните делови на градот кога се појавиле. Благодарение на реката Ебро, Мекиненза воспостави полноправна речна трговија, што им дава престиж не само на столарите на Мекиненза, туку и на „потпорниците“. Во периодот на раскош, беше постигната флота од 16 лаути (чамци што носеа помеѓу 18 и 30 тони). Во текот на минатиот век, неговото главно средство за живот е јагленот, иако во последниве години се забележува нагло опаѓање на активноста.

Со пристигнувањето на компанијата ENHER, животот се смени за мнозинството луѓе, од 4033 регистрирани жители, во регистрирани 5800 и регистрирани 5800 повеќе и околу 1500 повеќе неброени. Многу од нив беа работници од други локалитети кои работеа на изградбата на браната Мекиненза. Рудниците започнаа да се затвораат поради значително зголемување на водостојот на браната Рибароја. Така започна егзодус за жителите на Мекиненза во кој некои заминаа во странство да работат во рударството, други во различни точки на шпанската географија и мнозинството остана во тоа во моментот е Мекиненза.

 
Laурка на доковите на Стариот град Мекиненза.

До крајот на 1974 година мнозинството од населението веќе се сместило во своите нови домови. Мекиненза веројатно станал првиот град на Шпанија во кој сите нејзини жители биле сопственици на нивните куќи. Не е изненадувачки што Монкада, мајстори на баронијата во Мекиненза, го избраа ова гнездо орли за нивната утврдена палата. Зградата е автентична дворец-палата, една од најдобрите што готската уметност ја оставила на Арагонската круна, датирајќи од XIV и XV век.

Во нејзините почетоци тоа било арапска тврдина, изградена од берберското племе Микнаса кон 12 век. Во кое на крајот од неколкуте освојувања, тоа паѓа во рацете на Рамон Беренгер IV, минувајќи дефинитивно во рацете на христијаните. По неколкуте промени на сопственикот, во 1184 година се доделуваат замокот и градот Мекиненза, маркизот од Аитона, Рамон Гуилен де Монкада, а подоцна и на војводите од Мединацели (војвотката од Алба).

Музеи во Мекиненза уреди

 
Музеи во Мекиненза.

Во Музеите на Мекиненза, можете да истражите подземна галерија со јаглен од повеќе од 1000 метри траса во Музејот на рудникот, за да ја преминете историјата на населението до исчезнувањето на Мекиненза под водите на реката Ебро во Музеј на историјата или откријте како живеел за време на праисторијата во Музејот на праисториското минато. Отворени во 2006 година, тие се наоѓаат во училишната група „Марија Квинтана“.

Музеите во Мекиненза ја насочуваат својата колекција во историското, културното и индустриското минато на Мекиненза, кое беше преплавено под водите на Ебро. Денес можете да посетите дел од стариот град, средновековниот замок во градот и рудник за јаглен со должина повеќе од еден километар со историски материјал и машини што се користат за екстракција на јаглен повеќе од 150 години во рударството Мекиненза слив. Ложата „Ками де Сирга“ исто така се наоѓа веднаш до Музеите, која го собира името на старата рута што ја користеа чамците за да се искачат по реката Ебро со лаутите, некои чамци што можат да носат 30 тони јаглен.

Úесус Монкада уреди

 
Úесус Монкада .

Хесус Монкада и Еструга беше раскажувач и преведувач роден во Мекиненза во 1941 година. Неговото дело е повторно создавање, некаде помеѓу реализмот и фантазијата, на митското минато на стариот град Мекиненза, сега потопено под водите на реката Ебро. Сметан за еден од најважните каталонски автори во своето време, тој доби разни награди за своето дело, меѓу нив Премио Сиутат де Барселона и Премио Национален де Критика во 1989 година за Ками де сирга ( Почетокот ) и Креу де Сант iорди, доделен од Генералитати де Каталуња во 2001 година. Во 2004 година - неколку месеци пред неговата смрт - тој го доби Премио де лас Летрас Арагонесас . Монкада е една од најпрепознаените и најпреведуваните автори на каталонската литература. Ками де сирга е преведен на петнаесет јазици, меѓу нив јапонски и виетнамски . Тој исто така превел на каталонски јазик многу шпански, француски и англиски дела на автори како Гијом Аполинер, Александар Дима, таткото, Жил Верн и Борис Вијан .

Романот Ками де Сирга ( Патека за влечење ) ( 1988 ) ја раскажува приказната за град сместен на сливот на две големи реки, Ебро и Сегре, низ сеќавањата на неговите жители. Оваа лавина спомени се натрупува до 20 век и е предизвикана од изградбата на резервоар и непосредното поплавување на градот. Книгата содржи и некои размислувања за историјата, меморијата, фикцијата и за лагите што ги вклучуваат сите. Општиот тон е носталгичен, без да биде горчлив, но некои од личностите и ситуациите се исто така комични. Тоа предизвикува лицемерие и суровост на човечките односи во град во кој секој знае секого, влијанието на историјата - Првата светска војна во Европа и Шпанската граѓанска војна - врз историјата на Мекиненза и економскиот систем што работи во градот и долината Ебро.

Природни простори уреди

Арагонско Море - „Мар де Арагон“ уреди

 
Брана Мекиненза .
 
Резервоар Мекиненза.

Градот е најпознат меѓу северноевропските рибари по големиот, но неостварлив сом од Велс ( Silurus glanis ), кои се наоѓаат во огромниот резервоар Мекиненза . Заедно со традиционалниот риболов на циприниди, тука расте и спортскиот и техничкиот риболов на црн бас. Сом, воведен во Мекиненза во пролетта 1974 година, исто така се вметнати во крап, крап и албурно, најраспространетиот и најпознатиот риболов, зафаќајќи примероци со повеќе од сто килограми и повеќе од два метра должина.

Изграден е во 1966 година на реката Ебро, има површина од 7.540 хектари водна површина, што е најголемиот резервоар во Арагон. Неговиот волумен достигнува 1530 hm³, посветен на производство на електрична енергија. Има просечна ширина од 600 метри и длабочината може да надмине 60 метри. Браната е висока 79 метри. Изградбата на резервоарот Мекиненза заедно со оној на Рибароха, доведе до уништување на стариот град Мекиненза . Зголемувањето на нивото на водата го поплави неговото население и земјоделските земјишта. Францистичките власти решија да го срушат целиот град, вклучително и црквата. Голем дел од Мекинензано ги загубија своите работни места, особено во рудниците за јаглен, бидејќи рудниците беа поплавени од вода. Theителите на Мекиненза не се предадоа и повторно изградија нова, помодерна и туристичка Мекиненза близу до реката Сегре.

Риболов е веројатно најголемата туристичка атракција за посетителите на „Арагонското Море“ во Мекиненза. Од самиот почеток, се разбра дека резервоарот Мекиненза е моќен извор на туристичка привлечност и рибарските друштва побрзаа да ги организираат своите активности. Во 1965 година, беа ослободени 20.000 големи бас пржени и 175.000 кралски крап. Тоа беше почеток на големото сегашно рибно богатство; за резервоарот се смета дека содржи повеќе од 50 милиони риби. Многу водичи за риболов работат во оваа област користејќи чамци поради големото создадено вода.

Ајгуабарег Ебро-Сегре-Цинца уреди

 
Ајгуабареиг во Мекиненза.

На сливот на реките Сегре, Цинца и Ебро кај Мекиненза го пронајдовме Аигуабареиг, област со огромно природно богатство и голема разновидност на екосистеми, почнувајќи од средоземни степи до непробојни шуми покрај реките. Можеме да најдеме стотици метри широка вода со бројни флувијални острови и речни шуми, големи маси трска, плажи со камчиња, езерца и галерии. Тоа е точка на конвергенција на степската флора што доаѓа од сушната зона на Монегрос и на средоземната флора која се искачува покрај долината Ебро. Благодарение на овие одлики коегзистираат видови спротивни атмосфери. Птиците се најбројна група и се движат од огнени колонии до сите видови грабливи птици и средини во пустината. Исто така, може да се најдат влекачи, водоземци и цицачи, особено лилјаци, елен, срна, видри и зголемено присуство на диви кози.

Во околината на Мекиненза, основани се три развој на живеалиштата и неколку спортски клубови кои континуирано организираат спортови на вода, едрење, кајакарство и моторни чамци, со сè повеќе консолидирана инфраструктура на пристаништа, пристаништа и простории за чување.

Мекиненза има и бројни продавници поврзани со риболов и бројни туристички сместувачки капацитети, како и разни спортски клубови како што е Клуб Капри посветен на веслање и кајакарство во резервоарот. Покрај тоа, градот стана меѓународна туристичка референца, основајќи дел од својата економија на овој сектор, бидејќи многу тимови за веслање и кајакарство тренираат и спроведуваат подготвителни фази во неговите мирни води (Оксфорд, Кембриџ, германски национален олимписки тим). . . ) Мекиненза има стабилен лист вода во реките што го прави еден од најдобрите курсеви за регата во цела Европа.

Наводи уреди

  1. Locker, Edward Hawke (1824). Views in Spain (англиски). J. Murray.

Надворешни врски уреди

Активности:

Клубови: