Медузи
Тихоокеанска морска коприва (Chrysaora fuscescens)
Научна класификација
Домен: Еукариоти
Царство: Животни
Колено: Жаркари
Hatschek, 1888
Потколено: Medusozoa

Во зоологијата, поимот медуза се однесува на морски претставници од типот жаркари кои припаѓаат на три посебни класи: