Машалах

машко лично име

Машалах (често и машала; тур. Maşallah, арап. مَا شَاءَ ٱللَّٰهُ) е арапска фраза којашто многу често ја употребуваат муслиманите за да изразат почитување кон некоја личност или настан, како и да се заблагодарат на Бога (Алах). Најблискиот идиомски превод на македонски е „фала [му] на Бога“.