Матрица (филм)

филм од 1999 г.

Матрица или буквално Матрикс (англиски: The Matrix) — американски филм од 1999 година, според сценарио и режија на сестрите Вачовски (Енди и Лари). Во главните улоги се: Киану Ривс, Лоренс Фишбурн, Кериен Мос и Хуго Вивинг. Филмот предизвика голем интерес поради своето сценарио и визуелни ефекти и веќе се здоби со статусот на култен филм. Снимен е во Сиднеј, Австралија.

Препознатлив Матрикс код

По појавата и успехот на Матрица беа снимени уште две продолженија: Матрикс релоадед и Матрикс револуции.