Матка (езеро)


Матка — најстарото вештачко езеро во Македонија, чијашто акумулација е изградена во 1938 година. Добиено е со преградување на реката Треска со брана („Св. Андреја“), и создавање на вештачка акумулација во кањонот Матка.

Матка
Матка - Езерото Матка
Езерото Матка
Координати 41°57′08″N 21°17′56″E / 41.95222° N; 21.29889° E / 41.95222; 21.29889
Вид вештачко
Главен дотек Треска
Најг. должина 7 км
Најг. ширина 120 м
Површина 0.25 kм2
Браната на езерото и ХЕЦ „Матка“

Од Езерото водата се користи за добивање на електрична енергија, но и за наводнување на селата во околината. Езерото е порибено и често пати се користи и за спортски риболов. Во ова езеро се наоѓа и подводната пештера Врело, една од најдлабоките подводни пештери во Европа, која има длабочина повеќе од 203 м.[1]

НаводиУреди

  1. "Рекорд во Врело – нуркачот Касати стигна на 203 метри длабочина во подводната пештера". Канал 5 Телевизија.

Надворешни врскиУреди

  Оваа статија за езеро е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!