Мариј Ел

Викимедиина категорија
(Пренасочено од Мари Ел)
Республика Марий Эл
Република Мариј Ел
Знаме на Мариј Ел
Грб на Мариј Ел
Знаме Грб
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Поволшки
Површина: 23.200 km²
Население: 711.540 (2006.)
Главен град: Јошкар Ола
Густина на население: 30 жит./km²
MariEl03.png
Главниот град Јошкар Ола
Марискиот национален театар
Текот на реката Мала Коксага

Мариј Ел (рус. Респу́блика Мари́й Эл) е автономна република во составот на Руската федерација. Се наоѓа на истокот од европскиот дел на Русија.

Народод по кое е добиено името на републиката е Мари, еден од угрофинските народи. Според пописот од 2002. Мари биле 42,88% од вкупното население, Руси биле 47,46%, а Татари 5,96%. Службен јазик е рускииот и двата јазика на народот Мари. Главен град е Јошкар Ола, додека претседател на републиката е Леонид Маркелов.


ГеографијаУреди

Републиката се наоѓа на источниот дел на Европско плато, поктај реката Волга. Мочурестата Мари депресија е лоцирана на западната страна од републиката. 57% од територијата на Мари Ел е покриена со шуми.

Временска зонаУреди

Мари ел е лоцирана во Московската временска зона (MSK/MSD). UTC разлика од UTC+3 (MSK)/UTC+4 (MSD).

РекиУреди

Течат околу 476 реки во Мари Ел. Најповеќето се мали: 10-50 m широки и .5-1.4 m длабоки. Тие вообичаено од средината на ноември до средината на април се замрзнати. најпознати реки се:

ЕзераУреди

Постојат преку 200 езера во Мари Ел, но повеќето од нив заведени се како мочуришта (1 km² до 1-3 m). Мочуриштата покриваат голем предел на површина (10-70 km², дури до 100 km²), и во февруари се замрзнати. Просечна длабочина им е.

Најголеми езера се:


Природни богатстваУреди

Не постојат некои поёзначајни природни пронаоѓалишта на минералиу во републиката. постојат наоѓалишѕа на тресет, минерални извори, и варовник.

КлимаУреди

Климата е претежно континентална. Зимите се ладни и врнежливи, а додека летата се топли, но со доста врнежи.

 • Просечна јануарска температура: −13 °C
 • Просечна јулска температура: +19 °C
 • Врнежи: 450–500 mm

Демографија и населениеУреди

 • Популација: 727,979 (2002)
  • Урбана: 459,687 (63.1%)
  • Рурална: 268,292 (36.9%)
  • Mажи: 338,485 (46.5%)
  • Жени: 389,494 (53.5%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,151
 • Просечна старост: 36.7 г
  • Урбана: 36.7 г
  • Рурална: 36.7 г
  • Mажи: 34.0 г
  • Жени: 39.0 г
 • Број на домаќинства: 263,382 (со 717,938 жит.)
  • Урбана: 173,246 (со 455,006 жит)
  • Рурална: 90,136 (со 262,932 жит)
 • Наталитет (2005)
  • Раѓања: 7,475 (10.5)
  • Умирања: 12,256 (17.2)
 • Eтнички групи
попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Мари 247,979 (51.4%) 273,332 (47.2%) 279,450 (43.1%) 299,179 (43.7%) 306,627 (43.5%) 324,349 (43.3%) 312,178 (42.9%)
Руси 210,016 (43.6%) 266,951 (46.1%) 309,514 (47.8%) 320,825 (46.9%) 334,561 (47.5%) 355,973 (47.5%) 345,513 (47.5%)
Татари 20,219 (4.2%) 27,149 (4.7%) 38,821 (6.0%) 40,279 (5.9%) 40,917 (5.8%) 43,850 (5.9%) 43,377 (6.0%)
Чуваши 2,184 (0.5%) 5,504 (0.9%) 9,065 (1.4%) 9,032 (1.3%) 8,087 (1.1%) 8,993 (1.2%) 7,418 (1.0%)
Други 1,703 (0.4%) 6,674 (1.2%) 10,830 (1.7%) 15,433 (2.3%) 14,015 (2.0%) 16,167 (2.2%) 19,943 (2.7%)