Марија Георгиевна (принцеза на Грција)

Марија Георгиевна (3 март 1876 - 14 декември 1940) била грчка и данска принцеза, како и голема руска кнегиња, и сопруга на Георги Михаилович, кој пак бил внук на рускиот император Николај I.

Марија
принцеза на Грција и Данска
Голема кнегиња Марија Георгиевна
Princess Maria of Greece and Denmark (Grand Duchess Maria Georgievna).jpg
Голема кнегиња Марија Георгиевна
Почивалиште
Кралски гробишта, Атина
СопружникГеорги Михаилович
Периклес Јоанидис
ДецаКнегиња Нина Георгиевна
Кнегиња Ксенија Георгиевна
ДинастијаДинастија Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург
Династија Романови
ТаткоГеорги I
МајкаОлга Константиновна

Таа е родена во Атина, како принцеза Марија Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург. Таа била ќерка на гркиот крал Георги I и неговата сопруга Олга Константиновна. Таа пак била сестра на грчкиот крал Константин I.

Во 1900 година се омажила за големиот кнез на Русија, Георги Михаилович, со кој имале две деца: