Марин Барлети

албански историчар и хуманист

Марин Барлети ― главен извор за Скендер-бег и неговото востание.[1]

Марин Барлети
Роден 1450 година
Скадар, Албанија
Починал 1512 година
Падова, Италија

Животопис уреди

Се родил во Скадар, околу 1450 година. Тој бил Албански свештеник кој живеел и работел во втората половина на 15 век и почетокот на 16 век. Учествувал во одбраната на Скадар од Османлиите во 1478/79 година, а по падот на Скадар во турски раце (4 парил, 1479 година), заминал во Италија каде што ги напишал своите дела на латински јазик. Се прочул со неговата биографија за Скендер-бег, „Епирски принц“. Во делото ја опишува борбата на Скендер-бег против турската власт и неговиот живот од раѓањето во 1405 година до неговата смрт во 1468 година. Барлети починал во 1512 година.[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. 2000. стр. 62. ISBN 9989-624-46-1. На |first= му недостасува |last= (help)