Марино Бизи (латинско име: Marinus Bizzius; 1570–1624) бил венецијански патрициј во Далмација и прелат на Римокатоличката црква како архиепископ од Антивари.

Биографија

уреди

Бизи бил роден на островот Раб, дел од Република Венеција (во денешна Хрватска)[1] , во аристократското и богатото семејство. Тој служел како епископ на островот до 1608 година кога папата Павле V го назначил за архиепископ на Антивари и администратор на епископијата Будва.

Преку Махмут Бушати, Бизи добил ферман од султанот Ахмед I, дозволувајќи му да влезе во Антивари. Откако го добил ферманот, Бизи отишол да живее во куќата на Асан Челеби во Антивари. Сепак, неговиот живот секогаш бил во опасност. Поради нерешени услови во неговата епархија, Бизи имал седиште во Будва, каде што живеел само три години.

На почетокот на 1610 година, Бизи тргнал на патување да ги посети неговите црковни области , за да се врати до крајот на годината. Следната година отпатувал за Раб, на крајот се населил во Рим, во Италија, каде што починал.

За време на неговото владеење како архиепископ, тој дал детален извештај за Архиепископијата, кој подоцна станал широко користен автентичен историски извор.[2]

Наводи

уреди
  1. Robert Elsie, Early Albania: a reader of historical texts, 11th-17th centuries, Otto Harrassowitz Verlag, Berlin 2003, p. 77
  2. De Waal, Clarissa (2007). Albania today: a portrait of post-communist turbulence. I.B. Taurus. стр. 69. ISBN 978-1-85043-859-5. Посетено на 2010-05-31.