Мао Це Тунг

(Пренасочено од Мао Цетунг)

Мао Це Тунг или Мао Ѕедунг[1] (26 декември 1893 - 9 септември 1976) бил водач на Политбирото на Комунистичката партија на Кина (КПК) од 1943 и водач на Централниот комитет на КПК од 1945 до неговата смрт. Под негово водство, КПК станала владеачка партија на копнена Кина како резултат на победата во Кинеската граѓанска војна. На 1 октомври 1949, Мао го објави формирањето на Народна Република Кина на плоштадот Тјенанмен. Беше на чело на Народна Република Кина до својата смрт во 1976 г.

Мао Це Тунг (1959)

Наводи

уреди
  1. Правопис на македонскиот јазик, стр.101, Просветно дело, Скопје, 2007