Манастир „Пресв. Богородица Мавровска“

манастир кај Костур, Егејска Македонија

Пресвета Богородица Мавровска или Мавриотица (грчки: Παναγία Μαυριώτισσα, Панагија Мавриотиса или Μεσονησιώτισσα, Месонисиотиса) — православен манастир кај Костур, Егејска Македонија. Ова е поранешен Македонски манастир, изграден во времето на Охридската архиепископија, кој денес ѝ припаѓа на Костурската епархија на Цариградската патријаршија.

Пресвета Богородица Мавровска
Поглед на манастирот
Информации
Други имињаМавротица
ОснованX век
Матична цркваЦариградска патријаршија
ЕпархијаКостурска
Место
МестоКостур

ГеографијаУреди

Манастирот е сместен 3 км источно до градот Костур, на крајот на Костурскиот Полуостров. Преку Костурското Езеро се наоѓа селото Маврово, по кое е наречен.

ИсторијаУреди

Црквата е изградена во X век, а живописот во неа е насликан во XIII. Се верува дека е изградена од царот Алексиј I Комнин (влад. 1081-1118) на местото каде војсководецот Георги Палеолог ги заобиколил и поразил Норманите, кои нападнале во 1083 г.[1]

Манастирот најпрвин се нарекувал Средоостровски. На почетокот на XVII век е преименуван во „Крпенички“ (т.е. „Богородица Крпеничка“) по блиското село Крпени. а некаде од средината до крајот на истиот век го добил денешното име, по селото Маврово на спротивниот брег.

Особено забележителна е сцената „Страшниот суд“. Резбаната влезна врата исто така е од X век.[2]

ЛитератураУреди

  • Γούναρης, Γεώργιος Γ. Η Παναγία Μαυριώτισσα της Καστοριάς, Θεσσαλονίκη, 1993.

ГалеријаУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

  • „Манастир „Богородица Мавровска" - Костур“. Манстири на Грција. (грчки)

Предлошка:Цркви во Костур