Манастир Раваница

Манастирот Раваница (српски: Манастир Раваница) — српски православен манастир на планините Кучај во близина на Сење, село во општината Ќуприја во Централна Србија. Изграден е во 1375 до 1377 година како донација на принцот Лазар од Србија, кој е закопан таму. Црквата Раваница е наречена родно место на новото уметничко движење „Моравско училиште“ поради архитектонските и уметничките одлики. Тој е оригинален спој на манастирите од Света Гора со пет куполи кои станале стандардни во времето на кралот Милутин.[1]

Манастир Раваница
Манастир Раваница
Информации
Целосно имеМанастир Раваница
Манастир на:Српска православна црква
Основан1375–1377
Посветен наВознесение Христово
Личности
Основач (и)Лазар Хребељановиќ
Место
МестоКучај во близина на Сење
Видливи остатоциЛазар Хребељановиќ
Отворен за јавностаYes

Манастирот Раваница бил прогласен за Споменик на културата од исклучително значење во 1979 година, а е заштитен од Република Србија.

Историја уреди

 
Раваница

Изграден меѓу 1375 и 1377 година, Раваница е достоинство на славниот принц Лазар, каде што бил погребан по неговата смрт во Косовската битка. Оттогаш, Раваница е место на аџилак и важен центар на културни активности и собранија на српскиот народ. Манастирот бил нападнат и оштетен од отоманските Турци неколку пати, во 1386, 1398 и 1436 година. Во големата војна по втората опсада на Виена, голем број монаси биле убиени. Останатите монаси, бегајќи од турската офанзива во 1690 година, ги зеле моштите на принцот Лазар. Голем број монаси биле убиени, а остатокот од нив ги зеле моштите на канонизираниот принц Лазар и се повлекле пред офанзивата на Османлиите во 1690 година. Само во 1717 година, единствениот преживеан меѓу монасите, учителот Стефан, се вратил во Раваница и го пронашол манастирот ограбен и напуштен. Со помош на локалните жители го обновил манастирот и изградил нов нартекс. Манастирот претрпел повеќекратни напади за време на Српската револуција, на почетокот на 19 век. Новата реставрација се случила во средината на 19 век. За време на Втората светска војна, Германците го прекршиле и го оштетиле манастирот уште еднаш и го задржале, мачеле и убиле неговиот архимандрит Макариј на 24 февруари 1943 година.

Архитектура уреди

 
Детали за црквата Раваница

Манастирската црква е посветена на Вознесението Христово и била утврдена со силен одбранбен ѕид со седум кули, од кои е зачуван само еден дел. Црквата Раваница е првиот споменик на моравската школа за српската средновековна уметност. Неговиот план е да има форма на зголемена трифолија со деветстрана купола во средината и помали осумаголни куполи над аголните заливи. Постојат 62 прозорски светла. Црквата е изградена во наизменични текови од еднолични камени и тролични тули. Вредната керамичка декорација користи геометриски обрасци, цветни мотиви, зооморфни и антропоморфни форми.

Уметност уреди

 
Гробница на Цар Лазар.

Фреските не биле извршени во исто време и од истите уметници. Тие датираат помеѓу 1385 и 1387 година. Фреските со среден регистар, кои се од највисока уметничка вредност, биле насликани од двајца уметници, едниот познат како Константин, кој го оставил својот потпис на фреска на воин светец. Забележителните композиции вклучуваат Причест на Апостолите и Поклонение на Таинствениот Агнец во олтарната апсида, како и фестивалски циклус во горните регистри на црквата. Подоцна, композицијата на ктиторот била пребојадисана и додадена е фреска од смртта на Лазар. На неа се прикажани и принцезата Милица и нивните синови Вук и Стефан.

Наводи уреди

  1. „Ravanica“. National tourism organization of servia. Архивирано од изворникот на 23 October 2014. Посетено на 23 October 2014.

Надворешни врски уреди