Мама Кора Окло[1] во митологијата на Инките била мајка и божица на плодноста. Според легендите, таа била ќерка на Инти и Мама Квила, а според други легенди таа е ќерка на Виракоча и Мама Коча. Таа била сестра и сопруга на Манко Капак.

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


НаводиУреди

  1. „EL PRIMER NVEVA CORÓNICA“.

ПоврзаноУреди